13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO chinezoaică printre olteni

O chinezoaică printre olteni

Singurul chinez care lucrează cu acte în regulă în Craiova este o femeie, care munceşte ca bucătăreasă la un restaurant de lux din oraş. Ai, cum îi spun prietenii, este angajatul model, care nu se plânge niciodată.

Mă întâmpină cu un zâmbet şi îmi spune „Bună ziua!“ aproape perfect în limba română. O cheamă Peng Ai Ţeg, iar prietenii de pe la noi (toţi sunt români) îi spun Ai. Are drept de şedere în România din 2003 şi deţine contract de muncă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. De altfel, este singurul cetăţean chinez înregistrat cu acte în regulă în Craiova. Ai lucrează ca bucătăreasă la un restaurant cu specific chinezesc din Bănie. Patronii restaurantului au selectat-o din China, printr-un intermediar specializat în plasarea forţei de muncă. „Eu venit de ţinţi (cinci – n.r.) ani la Craiova. Plaţe aiţi la Romania. Mulţi prieteni facut Ai aiţi“, spune bucătăreasa de origine chineză. Are 50 de ani şi, pe perioada cât stă în oraş, locuieşte chiar în hotelul de lângă restaurant. Merge foarte rar la cumpărături, pentru că nu se poate înţelege foarte bine cu vânzătorii şi nici nu are nevoie de mare lucru. Niciodată nu şi-a cumpărat haine din România, pentru că sunt „foarte scumpe“, comparativ cu cele din ţara ei natală. În schimb, îi plac plimbările prin Parcul „Romanescu“. Mai ales dimineaţa, când face „tai ci giun“, adică gimnastică.

 

În China, din doi în doi ani

 

Ai provine din provincia chineză Fujien. Are un fiu şi un soţ care o aşteaptă acasă. Din fericire, familia ei a fost departe de cutremurul devastator care a zguduit recent China. Oricât de bine ar duce-o în România, chinezoaica le duce dorul celor dragi. Povesteşte cum stă noaptea să vorbească la telefon cu ei. Îşi aduce brusc aminte că trebuie să-şi reîncarce cartela telefonică. Pleacă în China din doi în doi ani, cu avionul, şi spune că face o zi pe drum. Sunt mii de kilometri până la casa ei. „La Fujien e vreme cu multă ploaie, dar e la munte şi e racoare. Nu cald ca aiţi“, povesteşte cu drag Ai despre zonele natale. Dar, adaugă ea, se simte bine şi cu clima de pe la noi şi a trecut cu brio peste canicula de astă-vară şi peste gerul de astă-iarnă, fără să resimtă foarte rău căldura sau frigul. Femeia se distrează când merge pe stradă şi vede că toată lumea se uită la ea şi aude apoi din spate: „Uite o chinezoaică! Uite o chinezoaică“. Recunoaşte că i-a fost cel mai greu să comunice cu cei din jur, când nu ştia nici o boabă în româneşte. Şefa restaurantului unde chinezoaica este bucătăreasă, Corina Cămătaru, spune că Ai este angajatul model: „Nu s-a plâns niciodată că este obosită sau nemulţumită de ceva. Este o fire foarte comunicativă şi jovială. Are un organism foarte rezistent şi în cinci ani, de când este în Craiova nu a răcit nici măcar o dată. Are şi o voinţă de fier. La început îi spuneam care este morcovul, ceapa şi repeta de nu ştiu câte ori până învăţa. Acum a avansat, scrie puţin în română şi uneori ne face lista de marfă“.

 

Meniul, scris în chineză

 

A fost dificil şi pentru restul angajaţilor să comunice cu Ai, aşa că s-a adoptat o metodă de compromis. În bucătăria restaurantului se află un panou cu toate felurile de mâncare din meniu, scrise în chineză şi în română. Fiecărui fel îi corespunde un cod, iar angajaţii, inclusiv Ai, vorbesc în coduri. Adică ospătarul spune doar un cod, iar bucătăreasa ştie deja ce fel de mâncare să-i prepare clientului. Peng Ai Ţeg nu are preferinţe pentru un anumit fel de mâncare, ci spune că „plaţe la mine toate feluri de mancare pentru client. Tot ţe vrea client, Ai faţe din inimă“. Totuşi, ne recomandă să încercăm puiul pe placă (prăjit pe o placă de fontă încinsă), iar dintre mirodenii şi legume speciale, ghimbirul şi ţelina chinezească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII