11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSărăcie de parcuri în Dolj

Sărăcie de parcuri în Dolj

În Dolj se vor cheltui în 2008 aproape 1,4 milioane de lei pentru înfiinţarea de parcuri, bani alocaţi din fondul de mediu pe baza proiectelor depuse de autorităţile publice locale. Banii ajung însă în doar trei localităţi dintre cele 111 municipii, oraşe şi comune din Dolj, fiindcă numai atâtea primării s-au obosit să întocmească documentaţia în 2007 şi în 2008.

Trei primari doljeni au semnat contracte de finanţare pentru realizarea de parcuri cu Administraţia Naţională a Fondului de Mediu. Primăriile din Filiaşi şi Pleniţa vor primi 382.100 de lei, respectiv 500.000 de lei pentru înfiinţarea de parcuri în această vară, iar Primăria Giurgiţa, cu un proiect depus din 2007, va deschide noul parc, amenajat cu fonduri de mediu de 500.000 de lei, peste aproximativ două săptămâni. Primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi, a spus că, în câteva zile, va demara procedura de achiziţie publică, pentru atribuirea lucrărilor. „Parcul costă, de fapt, 420.000 de lei, dintre care 382.100 de lei îi primim de la Administraţia Fondului de Mediu, iar 44.000 îi alocăm din bugetul propriu. Am semnat deja contractul, iar acum suntem în faza de lansare a procedurii de atribuie a lucrărilor. Noi credem că acest spaţiu verde va schimba imaginea oraşului, iar oamenii vor respira un aer mai puţin poluat. Vor fi 3.360 de metri pătraţi, cu multă vegetaţie, cu locuri de joacă şi cu ochiuri de apă“, a spus primarul Stăncioi. El a precizat că parcul ar fi fost gata de mult, dacă primăria nu se afla în litigiu pentru teren.

La Giurgiţa, parcul este deja în construcţie, primăria prinzând prima tranşă de finanţare pe un proiect declarat eligibil încă din 2007. „În două săptămâni vrem să inaugurăm un parc de 1.600 de metri pătraţi, în centrul comunei. Cred că era terminat până acum, dar Administraţia Fondului de Mediu a întârziat puţin cu banii“, a declarat primarul Valentin Mitrică. El se mândreşte, între altele, cu magnoliile, cu platanii şi cu fântâna arteziană din noul parc, proiectat de nişte peisagişti din Bucureşti. De menţionat că în Giurgiţa mai există un parc, mai mare, care va intra într-un proces de reamenajare odată cu aplicarea altui proiect, pentru construirea unei baze sportive şi a unei grădini de vară.

 

A zecea parte din Arad

 

În mai au fost semnate 97 de contracte de finanţare pentru înfiinţarea de parcuri sau pentru reabilitarea unora existente în toată ţara, suma alocată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) fiind de 60 de milioane de lei. Pe lista de aşteptare se află alte 216 primării, care au depus proiecte eligibile în ianuarie 2008. Potrivit reprezentanţilor MMDD, în acest an vor fi deblocate încă 60 de milioane de euro de care vor beneficia o parte din cele 216 localităţi. Cu trei proiecte finanţate, Doljul este în coadă. Pentru comparaţie, Aradul primeşte de zece ori mai mult, cu 23 de proiecte eligibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII