14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţist prins cu şpagă, condamnat cu suspendare

Poliţist prins cu şpagă, condamnat cu suspendare

Un poliţist doljean, cercetat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, a fost condamnat printr-o sentinţă definitivă de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Conform reprezentanţilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Biroul Anticorupţie Dolj, pe 27 septembrie 2006, Viorel Stăicuţ a formulat un denunţ la DGA, prin care arăta că, în 2005, ofiţerul de poliţie Gabriel Barbu, şeful Formaţiunii de Poliţie Rurală din cadrul Poliţiei Segarcea, i-a pretins mită un televizor color, un telefon mobil şi i-a cerut spre folosinţă un Matiz. În schimbul acestor bunuri, ofiţerul urma să dea o soluţie favorabilă în dosarul pe numele lui Stăicuţ, în care era acuzat de distrugere. În urma anchetei s-a stabilit că televizorul şi telefonul au fost achiziţionate de unul dintre prietenii lui Viorel, pe firma sa, ajungând ulterior la poliţist.

 

Dosar penal pentru cablu

 

Procurorii anticorupţie au stabilit că totul a început în aprilie 2005, când angajaţii firmei SC DIGITAL CABLE TV SRL au demontat, pe o distanţă de 800 de metri, reţeaua de televiziune prin cablu din comuna doljeană Măceşu de Sus a firmei concurente SC DTV MEDIA SAT SRL. Cablul a fost dat jos şi făcut colac lângă stâlpii de electricitate pe care fusese prins. După câteva zile, Marian Adrian Păloiu, administratorul DTV MEDIA SAT, a formulat plângere penală împotriva celor care îi stricaseră reţeaua de televiziune prin cablu, pe care îi acuza de distrugere. Iniţial, dosarul s-a aflat în cercetarea agenţilor de la Postul de Poliţie Măceşu de Sus, apoi a fost preluat de Formaţiunea de Poliţie Rurală din cadrul Poliţiei Segarcea, mai precis, chiar de inspectorul Barbu, şeful acesteia. El s-a mişcat repede şi i-a identificat pe cei care demontaseră cablul, începând ancheta. În dosarul penal figurau ca învinuiţi Viorel Stăicuţ, directorul DIGITAL CABLE, şi încă trei persoane din cadrul aceleiaşi firme. Procurorii anticorupţie au reţinut că ofiţerul de poliţie, „pentru a efectua în mod superficial cercetările“, a pretins şi primit de la patronul firmei un televizor color şi un telefon mobil, după care a solicitat şi folosinţa gratuită timp de mai multe luni a autoturismului firmei de cablu, ai cărei angajaţi îi ancheta. Reprezentanţii DGA, Biroul Anticorupţie Dolj, au explicat că poliţistul s-a ţinut de cuvânt şi a dispus neînceperea urmării penale în dosarul deschis pe numele celor doi, însă s-a stabilit că oricum aceasta a fost soluţia legală în acel caz. „În urma verificărilor s-a descoperit că nu a fost vorba de distrugere în acel caz, iar soluţia în acel dosar ar fi fost oricum de neîncepere a urmăririi penale“, a explicat comisarul Ştefan Triţă, ofiţer de relaţii publice în cadrul DGA – Biroul Anticorupţie Dolj.

 

Va pleca din poliţie

 

Procurorii anticorupţie au precizat că, la audieri, Gabriel Barbu a declarat că televizorul reprezenta o „sponsorizare“ pentru poliţie, însă s-a stabilit că el nici măcar nu începuse demersurile pentru întocmirea formalităţilor legale în astfel de cazuri, deşi televizorul a fost găsit la el în casă în septembrie 2007, după o percheziţie la domiciliu.

Ofiţerul a recunoscut că a folosit Matizul pus la dispoziţie de patronul firmei de cablu, însă a precizat că a făcut-o numai în interes de serviciu. Nu a recunoscut niciodată că ar fi primit şpagă un telefon mobil.

Ofiţerul Gabriel Barbu a fost pus la dispoziţia Inspectoratului General al Poliţiei la începutul anchetei, continuând să ocupe un post în cadrul poliţiei. Reprezentanţii DGA – Biroul Anticorupţie Dolj au precizat că, în urma sentinţei definitive date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ofiţerul Barbu îşi va înceta raporturile de serviciu cu poliţia.

 

Pedeapsă

Conform Codului Penal al României, luarea de mită reprezintă fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri. Luarea de mită se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU