10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMorţii şi viii, la grămadă în lift

Morţii şi viii, la grămadă în lift

Transportul cu liftul la Spitalul de Urgenţă din Craiova nu mai respectă nici un fel de reguli. Deşi există ascensoare specializate, bolnavii şi vizitatorii circulă cu liftul pentru materiale, cadrele medicale cu cel pentru lehuze, iar morţii cu viii laolaltă, în lifturile pentru bolnavi.

 

O unitate sanitară de mărimea Spitalului de Urgenţă din Craiova este obligată să aibă şi lifturi.

De la parter până la ultimul etaj circulă zece lifturi specializate. Unele sunt pentru transportul de persoane (vizitatori şi angajaţi ai spitalului), altele sunt destinate bolnavilor. Există un ascensor pentru femei lehuze şi copii bolnavi şi altul pentru transportul alimentelor. Separat, într-o altă aripă a spitalului, se află liftul pentru „materiale infecte“, denumire generică pentru gunoaie, deşeuri medicale, rufe murdare şi cadavre.

Lifturile, cu excepţia celor pentru persoane, sunt dotate cu liftiere, nişte angajate drăguţe cu purtătorii de camere şi aparate de fotografiat şi cu domnii doctori, dar intransigente atunci când vine vorba de vânzătorii ambulanţi. Pirandele cu sacoşe imense pe umeri sunt invitate neprotocolar să-şi ducă bagajele pe scări sau cu liftul obişnuit. În rest, se fac tot felul de concesii. Bătrâneii bolnavi, personalul spitalului, oficialii şi ministrul sănătăţii merg cu liftul pentru lehuze. Bolnavii şi vizitatorii circulă cu liftul pentru materiale, dar şi cu ascensorul pentru pacienţi, iar morţii cu viii laolaltă în lifturile pentru bolnavi.

 

Unde lipseşte bunul-simţ, rezolvă flagrantul

 

După-amiaza şi pe timp de noapte, lifturile pentru bolnavi transportă şi cadavre. Din lene, ni s-a spus. Pentru că spitalul nu are liftieră de „materiale infecte“decât în orele în care se transportă gunoiul, brancardierii evită să le folosească, obligându-i astfel pe bolnavi să „călătorească“ în compania decedaţilor. „Trebuia să o duc pe mama în secţie cu căruciorul mobil, aşa că m-am oprit în dreptul lifturilor. La un moment dat s-a deschis uşa, dar am împietrit când am văzut în lift un mort pe targă acoperit cu un cearşaf. Am refuzat politicos invitaţia liftierei, spunându-i că o să mergem cu următorul“, a spus Ileana Pădeanu.

Managerul spitalului, dr. Cristina Calangiu, spune că este o încălcare a regulamentului de ordine interioară, a regulilor sanitare şi a bunului-simţ să transporţi morţii cu viii laolaltă în lift. Din păcate, astfel de abateri sunt greu de probat, doar dacă angajaţii sunt prinşi în flagrant. Numai atunci pot fi pedepsiţi, doar cu mustrare sau avertisment.

Nepăsare

Până unde a ajuns indolenţa unor angajaţi ai spitalului se vede uşor şi din deşeurile cu regim special aruncate la întâmplare prin cele mai neaşteptate locuri. Seringi, ace şi mănuşi chirurgicale folosite găseşti prin colţurile holurilor, pe trotuarul din curtea spitalului sau în nişele de la subsol, când deşeurile ar trebui să fie colectate în containere speciale şi sterilizate sau arse în crematorii, pentru a preveni contaminarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII