24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbsolvenţii de etnie romă vor la liceele bune

Absolvenţii de etnie romă vor la liceele bune

Deşi nu mulţi, absolvenţii de etnie romă care s-au înscris pentru a fi admişi la liceu pe locuri special rezervate au venit ieri la Colegiul Tehnic Metalurgic, locul stabilit pentru desfăşurarea şedinţei publice. Ei au fost avertizaţi încă de la intrarea în sală că, în cazul în care nu vor face bine alegerea, vor fi nevoiţi să se transfere după un semestru, două.

Cei 19 absolvenţi de clasa a VIII-a s-au prezentat dis-de-dimineaţă, însoţiţi de părinţi, de fraţi, de rude. Cu câteva excepţii, elevii au optat pentru colegiile bine cotate din judeţ, chiar dacă mediile de admitere nu sunt în concordanţă cu opţiunile. Un elev cu media de admitere 5,70, dar cu 4,30 – media tezelor, a vrut cu tot dinadinsul un loc la filologie, la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ din Caracal, motivând că fratele lui mai mare este elev al aceluiaşi liceu. Absolvenţii din Corabia, Caracal, Slatina, Drăgăneşti, Brebeni, Olari au optat pentru următoarele unităţi şcolare: Colegiul Naţional „A.I. Cuza“ Corabia, Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ Caracal, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal, Colegiul Tehnic „Matei Basarab“ Caracal, Liceul Teoretic Balş, Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ Slatina (eleva care a vrut un loc la „Greceanu“ a absolvit şi gimnaziul la aceeaşi unitate şcolară şi are o medie bună), Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ Slatina, Colegiul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ Slatina, Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu“ Drăgăneşti.

Numărul elevilor de etnie romă care se înscriu pentru admiterea pe locurile destinate lor este tot mai mare, anul acesta fiind 19.

„Atestat“ că aparţin etniei rome

 

Reprezentanţii legali ai celor 19 elevi au avut nevoie, pentru a se putea înscrie în cursă, de o recomandare din partea unei asociaţii a romilor, acesta fiind „atestatul“ că aparţin etniei. În câteva zile, cu un document eliberat de Comisia Judeţeană de Admitere, cei 19 absolvenţi se pot prezenta la liceele la care au fost admişi, pentru înscriere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS