10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStruţo-cămilele de la Poliţia Comunitară

Struţo-cămilele de la Poliţia Comunitară

Mulţi îi privesc doar ca pe nişte purtători de uniformă. Sunt obligaţi să ia parte la intervenţii, dar maşinile lor de patrulare cu sirenele pornite nu pot trece nici măcar de un semafor pe roşu. Poliţiştii comunitari sunt prinşi între acuzele şi dispreţul cetăţenilor şi atribuţiile „în doi peri“ pe care le au.

 

Dintre cei 470 de poliţişti comunitari craioveni, 380 au calitatea de agenţi de ordine publică. Patrulează în echipe de doi, câte opt ore pe zi, în trei schimburi. În fiecare tură, 50 de agenţi comunitari poartă la şold pistoale semiautomate Glock. Îi vedem de multe ori însoţind poliţiştii de la Rutieră, alteori dirijează traficul în zonele în care se lucrează la partea carosabilă. Pe străzi, prin parcuri, prin centru sau prin cartiere, îi întâlneşti peste tot. Cu toate acestea, câţi craioveni pot susţine că se simt în siguranţă pe stradă datorită poliţiştilor comunitari? Poartă uniforme, dar nu haina impune respectul. Oamenii le răspund: „Cu ce drept îmi ceri mie actele? Pleacă, băi, de aici! Eşti poliţist comunitar, nu ai ce să îmi faci!“.

Marin Rădoi şi Leontin Cristescu lucrează în cadrul Poliţiei Comunitare încă de la înfiinţarea acesteia, în urmă cu trei ani. În acest timp, au văzut şi au auzit de toate. „Oamenii au rămas cu concepţia că noi suntem gardieni pentru că majoritatea poliţiştilor comunitari provin din rândurile foştilor gardieni publici. E adevărat, fiecare pădure are uscături, dar ei nu ştiu ce atribuţii are Poliţia Comunitară. Un cetăţean m-a oprit odată la gară şi m-a întrebat dacă noi, poliţiştii comunitari, ne ocupăm cu câinii comunitari. Am rămas stupefiat“, a povestit Rădoi.

La limita ridicolului

 

Una dintre cele mai haioase situaţii este aceea când poliţiştii comunitari sunt solicitaţi la o intervenţie în baza unui protocol încheiat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi cu Jandarmeria. Când se primeşte o sesizare prin 112 despre un conflict stradal, de pildă, conform protocolului, către locul indicat se îndreaptă simultan poliţişti, jandarmi şi agenţi comunitari. Sirenele maşinilor pornesc, semnalele luminoase sunt puse în funcţiune şi se pleacă în viteză la faţa locului. Întâlnirea unui semafor pe culoarea roşie este inevitabilă. Maşina de poliţie trece mai departe, la fel şi patrula de jandamerie, maşina Poliţiei Comunitare frânează. O fi urgenţă, dar roşul semaforului e mai „tare“ decât albastrul comunitar. „Vă daţi seama în ce situaţie suntem puşi într-un astfel de caz. De aceea, folosim sirenele şi girofarurile până la intersecţii, apoi le oprim“, explică agenţii.

Poliţiştii comunitari îşi doresc schimbarea legislaţiei, mai multe atribuţii – chiar dacă acest lucru înseamnă mai multe responsabilităţi -, dar şi schimbarea numelui instituţiei în Poliţie Locală, spre exemplu. Hotărârea de consiliu local care reglementează în prezent activitatea poliţiştilor comunitari are multe hibe şi îi pune frecvent în situaţii penibile. „Am încercat să îi determinăm pe cei care vând legume să meargă la mesele din piaţă şi să nu vândă pe trotuar“, spune Cristescu, dând exemplu piaţa din zona Spitalului de Urgenţă. „Încalcă legea dacă vinde pe trotuar, dar cum să amendez eu cu 800 de lei o femeie în vârstă că vinde trei chite de verdeaţă?“, a adăugat agentul Rădoi. Speranţele poliţiştilor comunitari se leagă de un proiect de lege a poliţiei locale, care ar rezolva o parte din problemele cu care se confruntă.

 

Curajul se impozitează

 

Întâmplarea a făcut ca tocmai agenţii Cristescu şi Rădoi, împreună cu un şofer de ambulanţă, Sorin Voicu, să fie cei care i-au reţinut pe romii implicaţi în scandalul cu pistoale din curtea Spitalului de Urgenţă din Craiova, de la sfârşitul lunii aprilie. „Eram chiar la intrarea în curtea spitalului. Uneori, taximetriştii staţionează acolo şi blochează accesul ambulanţelor. Am auzit împuşcăturile şi am văzut o ambulanţă ieşind în viteză pe poartă, urmată de un BMW, asupra căruia un rom trăgea cu pistolul. Ne-a văzut, a fugit aruncându-l. Ne-am luat după el, l-am prins de mâini“, povesteşte Cristescu. „Atunci am văzut alt rom care venea din spatele nostru, cu o sabie în mână. Mi-a fost frică, mă putea loviă“. Cei doi romi au fugit către o maşină în care se aflau alţi doi romi, parcată peste stradă, după ce au scăpat din mâinile poliţiştilor comunitari şi de şoferul ambulanţei, care se aruncase asupra unuia dintre ei. „Ne-am pus în faţa maşinii, iar colegul a scos pistolul. L-a ameninţat pe şofer că va face uz de armă dacă porneşte motorul“, a spus Rădoi. La câteva clipe după ce romii au coborât din maşină au ajuns la faţa locului poliţişti de la Secţia 2 şi jandarmii.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi agenţi de poliţie comunitară, aceştia au primit o primă. „I-am premiat pentru curaj“, a declarat Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare Craiova. Au primit bonus 400 de lei fiecare. Impozabili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII