20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrattini şi Comănescu se vor întâlni periodic

Frattini şi Comănescu se vor întâlni periodic

Italia şi România vor organiza reuniuni periodice la nivel înalt, după modelul reuniunilor dintre liderii de la Roma şi cei ai altor ţări membre UE, au anunţat luni miniştrii de externe italian şi român într-o conferinţă de presă comună.

„Am fost de acord asupra necesităţii organizării unor reuniuni interguvernamentale, care vor presupune, bineînţeles, prezenţa şefilor celor două guverne şi a unor delegaţii formate din miniştri din ambele executive“, a declarat şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, citat de agenţia de presă APcom. Reuniunile vor dezbate principalele teme de interes bilateral.

 

„Obiectivul este evitarea actelor de tip xenofob“

 

Comănescu şi Frattini au semnat luni un acord pentru protejarea minorilor români neînsoţiţi, aflaţi pe teritoriul italian. Aceştia vor primi „asistenţa necesară până în momentul în care vor fi încredinţaţi părinţilor sau tutorilor, iar în această perioadă vor putea beneficia de acces la sistemele de educaţie, sanitar şi la orice au nevoie“, a explicat şeful diplomaţiei române, rezumând conţinutul acestui acord.

Documentul are menirea să garanteze întoarcerea asistată a minorilor în ţară.

În ceea ce priveşte pachetul de siguranţă, Italia a dat asigurări României că măsurile incluse „respectă directivele europene“, a afirmat Comănescu. Oficialul român a subliniat că „obiectivul este evitarea actelor de tip xenofob“.

Şeful diplomaţiei române s-a declarat convins că Italia va respecta diferenţa clară dintre dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor comunitari şi problema celor din „state terţe“. „Cetăţenii români de pe teritoriul italian vor fi consideraţi egali cu ceilalţi europeni“, a explicat el. Oficialul român a precizat că, „în cazul infracţiunilor, bineînţeles că aceia care comit aceste acte trebuie să suporte consecinţele, în baza legilor din ţările europene“.

Ministrul român a recomandat, în schimb, prudenţă în ceea ce priveşte introducerea imigraţiei ilegale în Codul Penal italian. „Adoptarea unor măsuri care să fie aplicate automat la categorii de persoane, grupuri, minorităţi etnice ar încălca legea europeană. Este nevoie de o evaluare individuală, a fiecărui caz“, a explicat Comănescu pentru APcom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS