17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEnglezi la muncă în Craiova

Englezi la muncă în Craiova

Nemţi, spanioli, turci, moldoveni, arabi, belgieni, dar şi englezi lucrează în Craiova fie cu contracte de muncă, fie detaşaţi de la serviciul lor de bază. Chiar şi un chinez se numără printre muncitorii străini.

 

Cine s-ar fi aşteptat ca vreun britanic să vină la muncă în Craiova. Ei bine, nu a venit doar unul, ci patru englezi şi un irlandez sunt detaşaţi în Bănie. Lor li s-au alăturat 13 nemţi, patru belgieni şi doi spanioli, potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Toţi aceştia au fost detaşaţi de la începutul lui 2008 şi până acum să lucreze la Ford România, cu sediul în Craiova. Străinii enumeraţi provin de la fabricile Ford din Europa şi acordă asistenţă colegilor din România. Printre străinii detaşaţi în Bănie se mai numără un indian şi 13 turci, dar aceştia lucrează în construcţii. În total, 66 de cetăţeni din alte ţări au ales să muncească în Craiova, fie că este vorba despre cei detaşaţi, fie că sunt dintre cei care lucrează cu contracte de muncă.

 

Cetăţenii UE, la fel ca românii

 

Persoanele care provin din ţări ale Uniunii Europene şi lucrează în România nici măcar nu mai sunt considerate „străine“, din punct de vedere al drepturilor de muncă, spun reprezentanţii ITM Dolj. Aşa se face că şase persoane din Belgia, Bulgaria, Grecia (două), Italia, deşi lucrează în Craiova cu contracte, nu mai au nevoie de autorizaţii de muncă emise de Autoritatea pentru Străini (respectiv de Serviciul pentru Străini de la Craiova), ci au numai permise de şedere. Aceşti cetăţeni din UE îşi înregistrează contracte de muncă la fel ca orice român, potrivit OUG nr. 56/2007 privind încadrarea în muncă a străinilor din România. În afară de cei şase, ITM Dolj mai are în evidenţe 22 de străini din alte state care lucrează cu contracte de muncă în Bănie. Cei mai mulţi muncesc în construcţii şi medicină, iar restul, în transporturi, respectiv restaurante. Avem opt turci, cinci moldoveni, doi sirieni, doi palestinieni, iar restul sunt câte unul din fiecare stat enumerat: Maroc, China, Iordania, Liban, Serbia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII