6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAu murit palmierii

Au murit palmierii

Palmierii „înfipţi“ anul trecut în spaţiul verde din centrul Craiovei nu s-au aclimatizat şi vor fi mutaţi cel mai probabil în Parcul „Nicolae Romanescu“, pentru o ultimă încercare de resuscitare.

 

Exoticul din centrul Craiovei a primit ieri o grea lovitură: palmierii plantaţi anul trecut au fost scoşi de angajaţii regiei domeniului public, RAADPFL, şi vor fi replantaţi cel mai probabil în Parcul „Nicolae Romanescu“. În opinia specialiştilor, cei cinci giganţi nu s-au „aclimatizat“, adică nu au reuşit să asimileze nimic din noua lor gazdă, solul Craiovei, din pricina vârstei. „Palmierii nu au dat nici un semn că ar mai fi în viaţă, ba dimpotrivă. Când le-am dezgropat rădăcinile, am descoperit că acestea nu sunt active, ceea ce înseamnă că nu s-au aclimatizat. Nu credem că este de vină solul sau temperaturile din iarnă, ci bătrâneţea palmierilor. Considerăm că au în jur de 80 de ani şi că la această vârstă schimbarea zonei şi condiţiile în care s-a făcut transportul nu le-au căzut bine“, a spus directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.

Acesta este de părere că palmierii au trăit, practic, până acum din resursele proprii pe care le-au acumulat în zona lor de baştină. „Nu s-au uscat definitiv fiindcă au rezistat din seva pe care au mai avut-o în tulpină. O să-i ducem probabil în Parcul «Nicolae Romanescu» şi o să-i punem din nou în pământ, poate, cine ştie, mai au vreo şansă“, a mai declarat Ion Petre.

 

Solomon nu renunţă

 

Palmierii au fost primiţi cadou de primarul Craiovei, Antonie Solomon, în iulie 2007, de la un prieten, ca să şi-i planteze la vila de la Leamna. Solomon a preferat să-i lase în centrul Băniei, spunând că acolo o să-i poată vedea toată lumea şi că oamenii chiar se vor putea bucura vreodată de umbra lor. La începutul iernii, palmierii au fost îmbododiţi cu rogojini şi folie de plastic, pentru a rezista la noul mediu climateric. La dezvelire nu au părut alteraţi în vreun fel de temperaturile scăzute, dar nici bucuroşi din cale afară de primăvara din Craiova. Moartea celor cinci palmieri nu l-a convins pe primar să renunţe la pomi exotici în Piaţa „Mihai Viteazul“. „O să aducem alţi palmieri, unii mai tineri, fiindcă se încadrează în peisaj“, a declarat Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII