Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Sprijin financiar pentru bebeluşi şi tinerii căsătoriţi

OLT. Sute de bebeluşi şi tineri căsătoriţi din Olt au beneficiat, luna trecută, de sprijin financiar. Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale (DMPS) a făcut plăţi către 288 de beneficiari de alocaţie de nou-născuţi, 276 de beneficiari ai trusoului de nou-născut şi 111 familii de tineri căsătoriţi.

Sprijinul pentru tinerii căsătoriţi a fost luna trecută de 22.200 de euro. 61.344 de lei a însumat indemnizaţia acordată pentru nou-născuţi, iar 41.400 de lei – trusoul pentru nou-născuţi. Acesta valorează 150 de lei şi ajutorul se va acorda în bani până la sfârşitul acestui an. Începând cu 2009, tinerele mămici vor primi în locul sumei de 150 de lei diverse produse.

Maria PĂUN

Bani pentru producătorii agricoli

VÂLCEA. Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de un sprijin financiar pentru anul 2008, în valoare totală de 126,982 milioane de lei, după cum informează Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea. Pot beneficia de acest sprijin cei care produc în domeniul legumelor şi fructelor. Aceştia pot primi 70% din valoarea costurilor certificării şi a tuturor analizelor sau avizelor necesare pentru certificarea unui contract. Sprijinul nu poate depăşi 10.000 de lei pentru un contract, suma totală alocată acestei activităţi fiind de 200.000 de lei. De asemenea, pentru legumele produse în serele încălzite şi pentru ciupercile de cultură produse în spaţii climatizate se pot primi bani. Suma fixă pentru această activitate este de 600 lei/tonă, respectiv 800 lei/tonă. Suma totală alocată acestui tip de sprijin este de 22 de milioane de lei, respectiv 4,066 milioane de lei. Pentru legumele şi fructele destinate prelucrării industriale se obţin 350 lei/t de tomate, 300 lei/t – mazăre boabe verzi, 350 lei/t – fasole păstăi, 300 lei/t – ardei, 150 lei/t – castraveţi tip cornişon, 160 lei/t – mere, 200 lei/t – prune, 200 lei/t – cireşe, 200 lei/t – vişine, 300 lei/t – piersici, 300 lei/t – struguri de masă.

Mădălina MITROI

Băieţel de şapte ani, rănit de un cal

OLT. Un copil de şapte ani, din Slatina, a ajuns la spital în regim de urgenţă, după ce a fost rănit la cap de un cal. Incidentul s-a petrecut marţi, în jurul orei 11.00, pe strada Abatorului. Lăsat nesupravegheat, Gheorghe Narcis M.
s-a apropiat prea mult de cal şi a fost lovit cu copita. Copilul a fost transportat imediat cu ambulanţa la spital, pentru a primi îngrijirile necesare.

Gheorghe Narcis M. a fost însoţit la unitatea medicală de părinţii săi.

„Minorul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut prin lovitură de copită de cal şi, cel mai probail, va rămâne sub supraveghere medicală“, a spus unul dintre medicii de la urgenţe.

Dana MIHĂILĂ

Încep înscrierile la liceele vocaţionale

OLT. Admiterea la clasele cu profil sportiv şi la clasele vocaţionale este condiţionată pentru elevii claselor a VIII-a de promovarea probelor de aptitudini. Doritorii se pot înscrie, pe 9 şi 10 iunie, pentru susţinerea acestor probe la liceele care au în ofertă astfel de clase. În judeţul Olt, se oferă locuri la Liceul cu Program Sportiv, fiind disponibile două clase (56 de locuri în total) cu specializarea instructor sportiv, în timp ce Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ scoate la bătaie 56 de locuri pentru specializările tehnician tehnici artistice (cunoscut în anii trecuţi sub titulatura de arte plastice şi decorative) şi instructor animator, instructor de educaţie extraşcolară.

Hotărâtoare vor fi, ca şi în cazul claselor cu predare bilingvă, media de admitere şi bifarea opţiunilor.

Un ajutor va fi media pe zonă, pe care au în intenţie să o calculeze membrii comisiei de admitere, astfel încât elevii să se orienteze pentru un liceu sau altul în cunoştinţă de cauză.

Alina MITRAN

Exit mobile version