11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădina Zoologică, reevaluată

Grădina Zoologică, reevaluată

Toate animalele din Grădina Zoologică rămân în Parcul „Nicolae Romanescu“, au decis autorităţile de mediu, care au revenit asupra normelor prin care fuseseră stabilite suprafeţe exorbitante pentru fiecare exemplar.

 

Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova a fost reevaluată de comisia de mediu, primind o autorizaţie cu condiţii de conformare. Principala clauză pe care autorităţile trebuie să o respecte este asigurarea spaţiilor şi a liniştii necesare fiecărui animal, după normele europene. Nu este vorba însă de spaţiile stabilite cu câţiva ani în urmă, din pricina cărora autorităţile publice chiar scoseseră animalele la mezat, fiindcă aflaseră că nu le mai pot ţine dacă nu le asigură mii de metri pătraţi, ci de altele, rezonabile, cuprinse într-un ordin al ministrului mediului, din 27 noiembrie 2007. „Acele suprafeţe nici nu erau pentru grădini şi puncte zoologice, ci pentru rezervaţii. Ca să le respectăm însemna să renunţăm la 21 de rase în decurs de un an (ianuarie 2007 – ianuarie 2008 – n.r.), primele vizate fiind exemplare din rândul felinelor, canidelor, urşi etc., pentru care am fi avut nevoie de zeci de mii de metri pătraţi. Sigur că a existat şi varianta mutării grădinii, dar aceasta a picat. Grădina noastră a fost însă reevaluată şi s-a emis autorizaţie de mediu cu anumite condiţii privind modernizarea şi reorganizarea spaţiilor“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova, regia care administrează Grădina Zoologică.

Pentru exemplificare, conform normativelor aplicabile în 2007, pentru un lup trebuia un spaţiu de 1.000 de metri pătraţi, pe când acum este obligatoriu să fie amenajaţi 100 de metri pătraţi pentru două-trei exemplare. În cazul felinelor, în prezent este admis că patru lei pot trăi pe 500 de metri pătraţi, pe când în ianuarie 2007 regula era ca fiecare leu să aibă la dispoziţie 600 de metri pătraţi.

 

Alt studiu de fezabilitate

 

Veştile bune pentru Craiova sunt că toate animalele rămân în grădină şi că pentru reamenajarea acesteia Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) suportă două treimi din cheltuială. Numai că primăria nu se mai poate folosi de studiul de fezabilitate aprobat anul trecut de consiliul local municipal, ci trebuie să întocmească altul, care să ţină cont de noile prevederi şi să stea la baza elaborării unui proiect care să convingă MMDD să dea banii. Potrivit expertului Dan Marin, din cadrul Compartimentului zone verzi al primăriei, noul studiu de fezabilitate este în curs de elaborare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS