11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Primari amendaţi

Trei primari din Gorj au fost amendaţi de Instituţia Prefectului din cauza modului defectuos în care sunt organizate serviciile de permanenţă, pentru intervenţia în caz de situaţii de urgenţă.

Prefectura Gorj a amendat trei primari pentru proasta organizare a serviciilor de permanenţă, în vederea intervenţiei în caz de situaţii de urgenţă. Controlul derulat în ultima săptămână de Instituţia Prefectului a scos la iveală o serie de nereguli în cadrul mai multor primării de comune şi dezinteresul edililor faţă de soarta cetăţenilor, în caz de dezastre sau de situaţii deosebite, care necesită o organizare specială la nivelul administraţiei publice locale.

Cu toate că au fost verificate mai multe primării, reprezentanţii Prefecturii Gorj au aplicat amenzi doar în trei comune, respectiv Bălăneşti, Muşeteşti şi Berleşti. Dacă în primele două localităţi personalul care asigura permanenţa a fost luat prin surprindere şi nu a ştiut să ofere informaţii corespunzătoare celor care derulau controlul, în comuna Berleşti, primăria avea lacătul pus. Nimeni din administraţie nu părea să fie interesat de respectarea legii, mai ales că nici nu s-au sinchisit să răspundă la telefoane.

 

3.000 de lei pentru fiecare

 

Prefectul de Gorj, Victor Banţa, a declarat că a dorit să dea un exemplu celorlalţi primari prin amendarea edililor din Bălăneşti, Muşeteşti şi Berleşti: „Fiecare a primit o amendă de 3.000 de lei pentru că nu este posibil ca primarul să doarmă şi să nu ştie ce se întâmplă în comuna lui. Sau nici măcar să se sinchisească să răspundă la telefon, când este sunat de subordonaţii care sunt găsiţi în primărie şi habar nu au pe ce lume trăiesc. Sunt zone în care se pot produce calamităţi naturale şi trebuie acţionat foarte rapid, acest lucru putând însemna salvarea de bunuri şi chiar de vieţi. Or, dacă funcţionarul se manifestă în acest mod în relaţia cu cetăţeanul înseamnă că trebuie să intervenim pentru a-l atenţiona pe cel dintâi. Amenzile nu trebuie să sperie pe nimeni, ci trebuie să îi stimuleze să îşi facă datoria, mai ales că nu sunt plătite din bugetul local, ci din propriile buzunare. Măcar asta să îi doară“, a afirmat Victor Banţa. Amenzile pot fi contestate însă în instanţă.

 

„La mine ieşise curcubeul seara“

 

Contactată ieri de ziarişti, la Primăria Berleşti, primăriţa Maria Dumitraşcu a fost de negăsit, salariaţii declarând că este ocupată cu desfăşurarea campaniei electorale.

De negăsit a fost şi primarul din Bălăneşti, Dorel Roşu, plecat cu treburi la Târgu Jiu. Edilul din Muşeteşti, Constantin Manta, a fost singurul care a răspuns la telefon, însă a afirmat că nu ştie să fi fost amendat, iar dacă s-a întâmplat aşa, va face contestaţie: „Nu am primit nimic, eu nu ştiu nimic. La mine la primărie, faţă de alte locuri, au găsit totuşi pe cineva. Şi oricum nu au fost probleme, nu a plouat. La mine ieşise curcubeul seara. Nici vorbă de vreo ploaie sau ceva care să fie un pericol pentru comună. Sigur că voi contesta această amendă pentru că nu am de gând să o plătesc“, a afirmat Constantin Manta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS