11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul Fermierul, relansat

Programul Fermierul, relansat

VÂLCEA. Programul Fermierul va fi relansat, deşi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nu s-a hotărât încă sub ce formă. Prin el se acordă credite în condiţii avantajoase agricultorilor. Suma alocată programului a fost de 730 de milioane de lei, pentru o perioadă de cinci ani. Ministerul Agriculturii a pregătit două scheme de ajutor de stat: pentru industria alimentară şi pentru prelucrarea produselor lemnoase.

Pentru a ajunge la un nivel de 100% în ceea ce priveşte garantarea creditelor, vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat. „MADR va organiza o licitaţie în care va fi selectată o unitate bancară ce va gestiona banii alocaţi acestui program, după ce actul normativ privind suplimentarea fondului pentru creditarea investiţiilor va fi publicat. Sunt două forme pentru acest program. Prima variantă presupune relansarea sub forma sa din anul 2006, pe care Comisia Europeană ne-ar permite să o păstrăm până în anul 2009. A doua variantă propusă este ca programul să ia forma subvenţionării dobânzilor, formulă sub care poate fi derulat până în anul 2013“, a precizat Florian Bădele, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Vâlcea.

Pentru prima dată, Programul Fermierul a fost lansat în anul 2006, când a intrat în vigoare un ordin emis de Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte stimularea investiţiilor din agricultură.

Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD. De asemenea, de aceste fonduri puteau să beneficieze şi cei care doreau să investească în agricultură.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS