5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Strada Brestei se închide două luni

Reprezentanţii Primăriei Craiova au comunicat ieri că strada Brestei urmează să fie închisă traficului rutier pentru efectuarea unor lucrări. Circulaţia autovehiculelor va fi întreruptă, timp de 60 de zile, începând cu 21 mai, pe sectorul de drum cuprins între străzile Maria Tănase şi Râului. Primăria Craiova a explicat că Brestei se va închide pe acest tronson pentru efectuarea unor lucrări urgente la reţeaua de canalizare. Conform poliţiştilor de la Rutieră, s-a încercat efectuarea lucrărilor cu restricţii de circulaţie pe tronsonul respectiv, însă a început să se lase asfaltul şi s-a decis închiderea circulaţiei pentru evitarea unor incidente neplăcute. În cele 60 de zile, traficul rutier se va desfăşura pe străzile adiacente: Pelendava, Calea Severinului, Titulescu şi Maria Tănase. Reprezentanţii primăriei roagă conducătorii auto să se conformeze semnalizării rutiere şi să utilizeze rute alternative zonei aflate în lucru, pentru evitarea producerii de evenimente rutiere nedorite.

Aldezir MARIN

BNR ar putea reduce dobânda-cheie

Banca Centrală ar putea coborî dobânda de politică monetară până la finalul acestui an, dacă aşteptările inflaţioniste – care reacţionează cu întârziere la evoluţia inflaţiei – vor indica în septembrie-octombrie o puternică revenire pe o pantă descendentă, a anunţat ieri guvernatorul BNR. „În măsura în care inflaţia se înscrie pe o traiectorie larg descendentă şi percepţiile se schimbă, am putea vedea şi o coborâre a ratei dobânzii-cheie până la sfârşitul acestui an“, a explicat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de NewsIn. El a precizat că, în prezent, aplatizarea inflaţiei a devenit o realitate, dar piaţa nu va percepe revenirea inflaţiei pe o traiectorie puternic descrescătoare mai devreme de septembrie-octombrie.

Guvernatorul BNR a explicat că percepţia de temperare semnificativă a inflaţiei apare cu întârziere, în condiţiile în care cifrele despre inflaţia din august sunt publicate abia la mijlocul lunii septembrie. Isărescu a menţionat că cifrele publicate în august pentru luna anterioară nu vor fi suficient de încurajatoare pentru a schimba şi percepţiile, şi că în luna iulie nu vom avea o inflaţie mai scăzută pe cifre, pentru că efectul de bază nu este favorabil în acest sens.

Pentru sfârşitul acestui an, BNR estimează o inflaţie de 7%.

Adrian DINU

Sindicaliştii vor privatizarea SNIF prin negociere directă

Angajaţii Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) au pichetat ieri sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cerând ca acesta să emită un ordin pentru ca SNIF să se privatizeze prin metoda negocierii directe, nu prin vânzarea de acţiuni, aşa cum a decis ADS. „Noi cerem Ministerului Agriculturii să emită un act normativ pentru ca SNIF să se privatizeze prin metoda negocierii directe. Noi nu ţinem ca negocierea să fie, obligatoriu, spre folosul salariaţilor, însă această metodă de privatizare ar permite să se realizeze un protocol prin care salariaţii să-şi păstreze locul de muncă, iar SNIF, domeniul de activitate. Ne temem că până la urmă nu se va mai ajunge la privatizare, credem că se doreşte falimentarea SNIF pentru a deveni o afacere imobiliară“, a declarat ieri preşedinta Uniunii Sindicale din Îmbunătăţiri Funciare (USIF), Vasilica Blebea, citată de NewsIn. Aceasta a menţionat că asociaţia salariaţilor negociază, în prezent, cu anumite bănci condiţiile în care s-ar putea realiza un parteneriat pentru participarea la negocierea directă, în cazul în care se decide această variantă de privatizare.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS