9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrările la podul din zona Lainici, întrerupte de viitură

Lucrările la podul din zona Lainici, întrerupte de viitură

Apele învolburate ale râului Jiu au „măturat“ platforma de lucru şi casetele din beton de la podul provizoriu aflat în construcţie în zona Lainici, iar lucrările au fost întrerupte.

 

Lucrările de construire a podului provizoriu peste râul Jiu, din zona Lainici, au fost întrerupte ieri-dimineaţă, din cauza debitului crescut al apei, ca urmare a unei ploi torenţiale. Casetele din beton care fuseseră realizate recent şi platforma de lucru au fost luate de viitură. Potrivit reprezentanţilor constructorului, debitul râului a crescut în zona Lainici încă de luni, după ce în zonă a plouat din abundenţă, iar muncitorii au fost nevoiţi să oprească ieri lucrările.

Romeo Selişte, directorul sucursalei Hidroconstrucţia SA, a precizat că apa a trecut peste casetele din beton, înalte de peste un metru, pe care muncitorii le puseseră pentru a devia albia Jiului, operaţiune care era necesară pentru ca muncitorii să poată realiza pilonii variantei provizorii de pod. Conform acestuia, utilajele folosite la executarea lucrărilor au fost mutate în locuri sigure, unde apa nu a ajuns. Romeo Selişte susţine că lucrările vor fi întrerupte pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de debitul râului. Până în prezent, angajaţii de la Hidroconstrucţia au lucrat fără întrerupere chiar şi noaptea, pentru a termina mai repede podul provizoriu peste râul Jiu. Directorul sucursalei Gorj a Apelor Române, Teodor Popescu, a declarat că debitul apei este în scădere.

Suma alocată pentru întreaga lucrare se ridică la peste 1,4 milioane de lei, iar până acum a fost achitată o tranşă de 230.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Gorj, pagubele vor fi suportate de Compania Naţională de Drumuri, în calitate de beneficiar al lucrării.

 

Băsescu a venit de două ori la pod

 

Preşedintele Traian Băsescu a venit, până acum, de două ori la podul din zona Lainci. Ultima dată, şeful statului a fost prezent pe Defileul Jiului în urmă cu o săptămână. La prima vizită, Băsescu s-a declarat nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară lucrările, accentuând că drumul este deosebit de important pentru că face legătura între două zone ale ţării. La cea de-a doua vizită, preşedintele a spus că este mulţumit de stadiul lucrărilor. Reprezentanţii constructorului l-au asigurat atunci pe şeful statului că podul provizoriu va fi dat în folosinţă până pe 30 iunie, dacă nu vor apărea evenimente neprevăzute, cum ar fi inundaţii. Acum, respectarea termenului este pus sub semnul întrebării în urma evenimentelor de ultimă oră.

 

Accesul, interzis maşinilor cu un gabarit mai mare de cinci tone

 

La începutul acestui an, circulaţia peste podul situat în apropiere de Lainici a fost interzisă pentru autovehiculele cu un gabarit mai mare de 3,5 tone, după ce s-a constatat că structura de rezistenţă nu mai prezintă siguranţă. La scurt timp au început lucrările de consolidare, iar la final s-a dispus ridicarea restricţiei pentru autovehiculele cu o greutate de până la cinci tone. Podul are o vechime de aproximativ 100 de ani şi nu a fost consolidat niciodată.

Unul definitiv va fi realizat odată cu modernizarea drumului european din localităţile Bumbeşti Jiu şi Petroşani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII