22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapă de gunoi, sub nasul autorităţilor

Groapă de gunoi, sub nasul autorităţilor

Un câmp din apropierea de Cârcea s-a transformat ad-hoc în groapă de gunoi, iar primăria localităţii şi Garda de Mediu, deşi cunosc situaţia, stau cu mâinile în sân.

 

O familie din Cârcea, care are în proprietate o vie la marginea comunei, a sesizat pe rând primăria şi comisarii de mediu că mai multe persoane şi-au făcut un obicei din a arunca resturi menajere şi deşeuri-materiale de construcţie pe câmpul din vecinătate, transformându-l într-o groapă de gunoi. Mai mult decât atât, la un moment dat, s-a dat foc gunoaielor pentru a face, chipurile, curăţenie, iar focul s-a extins şi a pârjolit o parte din viţa-de-vie. „Rugăminţile mele adresate conducerii Primăriei Cârcea şi Gărzii de Mediu nu au avut nici un rezultat“, a scris familia Popescu în sesizarea trimisă redacţiei prin poşta electronică.

În cea către Garda de Mediu Dolj, Dan şi Claudia Popescu au ataşat fotografii prin care să ilustreze situaţia de la faţa locului. Ca răspuns, comisarii de mediu i-au rugat pe reclamanţi să facă pe poliţiştii şi să le comunice acestora date de identificare a persoanelor care depozitează gunoaiele pe câmp. „Deţinătorii de terenuri afectate prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel au obligaţia salubrizării acestor terenuri, în condiţiile în care nu cunosc generatorii unor astfel de situaţii. În contextul celor precizate mai sus, vă solicităm date minime de identificare (nume, număr autovehicul etc.) a acelor persoane care abandonează deşeuri pe terenul pe care îl deţineţi pentru a putea lua măsurile legale ce se impun“, a fost replica Gărzii de Mediu doljene. Dacă s-ar fi deplasat la faţa locului, comisarii de mediu ar fi constatat cu uşurinţă că terenul în cauză aparţine Primăriei Cârcea, şi nu unor particulari.

 

Promisiuni şi avertismente

 

Primarul din Cârcea, Valerică Pupăză, este la curent cu situaţia de pe câmpul din apropierea localităţii şi susţine că în trecut a dispus salubrizarea zonei afectate, după care a pus pază pentru a împiedica deversarea gunoaielor, iar firmelor care îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei le-a impus să încheie contracte cu societăţi care să ridice deşeurile şi să le transporte la groapa de la Mofleni.

De la curăţenia făcută în trecut şi până în prezent, mormanele de gunoaie s-au făcut la loc. „Vă promit că vom face iarăşi curăţenie în zona respectivă“, a declarat primarul Pupăză.

Manu Costache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, adus la curent cu situaţia, a promis că va efectua controale pentru a constata dacă se îndeplineşte salubrizarea câmpului transformat în groapă de gunoi. „Comisarii de mediu se vor deplasa la faţa locului şi, în cazul în care constată că nu se respectă normele de protecţie a mediului în vigoare, proprietarul terenului va fi sancţionat“, a declarat Costache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU