12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureatul, un examen-surpriză pentru elevii vâlceni

Bacalaureatul, un examen-surpriză pentru elevii vâlceni

Examenul de bacalaureatul care bate la uşă creează o mulţime de conflicte, ridică numeroase întrebări şi a devenit, în ultimii ani, un examen controversat.

Altădată numit „examen de maturitate“, în prezent bacalaureatul a devenit doar o experienţă pentru elevi.

 

Protocol de 100-150 de lei, pentru a promova

 

La unul dintre cele mai bune licee din Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, elevii au cam aceeaşi opinie despre bacalaureat, chiar dacă o exprimă în termeni diferiţi. „Bacalaureatul este o loterie, pentru că nu reflectă cunoştinţele acumulate, ci banii pe care îi oferă unii părinţi comisiei de evaluare“, a spus o elevă de la clasa de filologie. „Bacalaureatul e un stres. Deşi înveţi foarte mult, în final, totul se rezumă la noroc“, a spus dezamăgită altă elevă, care se pregăteşte pentru bac zi şi noapte.

Ceva mai relaxaţi sunt băieţii. „Pentru bacalaureat nu trebuie să înveţi, eu mă aştept să pot copia“, a spus simplu şi detaşat un elev. Adolescenţii au declarat în unanimitate că subiectele sunt foarte dificile, referindu-se în mod special la variantele propuse pentru limba şi literatura română. Elevii preconizează că bacalaureatul nu va trece prin schimbări majore anul acesta, deoarece renumitul protocol îşi va face simţit efectul, elevii cotizând deja cu sume cuprinse între 100 şi 150 de lei. Spre deosebire de adolescenţi, profesorii sunt mult mai reţinuţi în declaraţii. „Eu îmi fac datoria şi atât. Urmez programa. Nu vreau să vorbesc despre bac“, a declarat o profesoară de engleză.

În ciuda nemulţumirilor exprimate de elevi, cadrele didactice s-au arătat satisfăcute de felul în care Ministerul Educaţiei a transpus programa şcolară în variantele propuse. Materia a fost mai bine structurată, în aşa manieră astfel încât elevii să se descurce mai uşor la examenul scris. Probleme ridică, însă, subiectele pentru proba orală. Acestea evidenţiază ambiguitatea metodologică din sistemul de învăţământ din România. „Bacalaureatul înseamnă, anul acesta, o evaluare după o nouă programă şi, aşa cum s-a încercat prin formularea subiectelor, credem că examenul va însemna obiectivare în notare“, a spus Maria P., profesoară la un colegiu din Râmnicu Vâlcea. Examenul de bacalaureat, deşi aflat pe ultima sută de metri, rămâne totuşi o enigmă atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice.

Liceeni, părinţii, profesorii şi, nu în ultimul rând, autorităţile se vor pregăti în cel mai serios mod cu putinţă pentru susţinerea unui nou examen de bacalaureat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU