Acasă Local Contribuabilii din Olt au depus declaraţiile de venit la Fisc

Contribuabilii din Olt au depus declaraţiile de venit la Fisc

OLT. Mai mult de 90% din contribuabilii din judeţ au depus până la data-limită, 15 mai, declaraţiile de venit pe anul 2007. Cei care nu s-au încadrat în acest termen mai pot aduce documentele, însă vor plăti o amendă în valoare de până la 100 de lei pentru întârziere. Obligaţia de depunere a declaraţiilor anuale le revine persoanelor fizice care, în 2007, au obţinut venituri din: activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, arendă, transferul titlurilor de valoare, vânzare-cumpărare de valută la termen, activităţi agricole. Persoanele care au avut venituri exclusiv din salarii sau asimilate salariilor nu sunt obligate să le declare.

Potrivit Eugeniei Barbu, purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Finanţelor Publice, în judeţul Olt sunt înregistrate 12.081 de persoane care au obligaţia să depună aceste declaraţii de venit anual. „Din cei 12.081 de contribuabili care au obligaţia de a depune declaraţiile pe anul 2007, 11.154 s-au încadrat în termenul-limită. Asta înseamnă că procentul de depunere a declaraţiilor, potrivit unei statistici realizate pe 16 mai, a fost de 92,32. Şi în prezent se primesc astfel de declaraţii de la persoanele fizice, însă cei care au depăşit termenul-limită trebuie să plătească o amendă cuprinsă între zece şi 100 de lei pentru întârziere“, a spus Barbu.

Tot până pe 15 mai au depus declaraţiile anuale de venit şi persoanele fizice care au realizat în străinătate venituri din: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii, pensii. Declaraţia se depune de către persoanele fizice care îndeplinesc trei ani consecutiv condiţiile de rezidenţă, respectiv se află în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care, cumulate, depăşesc 183 de zile într-un an calendaristic.

 

ANAF a trimis prin poştă formularele de completare

 

Persoanele fizice care au realizat venituri din alte surse decât salariile au depus la administraţiile financiare sau au transmis prin poştă formularul 200, însoţit de fişele fiscale. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a trimis prin poştă, începând din luna aprilie, formularele de declaraţie, un ghid de completare şi un plic preplătit. Cei care nu au primit formularele de la ANAF le-au putut descărca gratuit de pe pagina web a instituţiei.

Tot până la 15 mai, persoanele fizice care au depus declaraţia de venit anual, cât şi cele care au venituri din salarii au putut opta pentru direcţionarea a 2% din impozitul anual către entităţi nonprofit sau unităţi de cult şi şi-au putut deduce cheltuielile făcute cu economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ în limita a 300 de lei pe an. Deşi reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) apreciază că procentul celor care au depus la timp declaraţiile este destul de bun, statisticile arată că anul trecut aproape toţi contribuabilii s-au încadrat în termenul-limită, procentul fiind de 98,9. Întrucât numărul contribuabililor înregistraţi în baza de date a AFP a crescut simţitor faţă de anul trecut, şi numărul celor care au depus declaraţiile este mai mare anul acesta decât în 2007. Anul trecut, au depus la timp declaraţiile de venit 7.982 de persoane, în timp ce anul acesta numărul lor a depăşit 11.000. Eugenia Barbu a menţionat că toţi cei care nu s-au încadrat în termen pentru depunerea declaraţiilor fiscale au primit deja notificări.

Simona VÂRBAN

Exit mobile version