21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSporturi extreme în Defileul Jiului

Sporturi extreme în Defileul Jiului

Raftigul sau escaladările periculoase pe versanţi cu maşini puternice sunt două dintre sporturile ce au luat startul la începutul lunii mai în Defileul Jiului. Turiştii vin mai ales din Bucureşti, dar sunt şi din judeţul Hunedoara ori din Gorj.

Raftingul pe Jiu se poate face până în luna octombrie, când temperaturile scad mult şi apa devine periculoasă. Doritorii urcă în bărci pneumatice, în grupuri de cinci sau chiar şase, iar locul de pornire se alege în funcţie de cât de învolburată e apa.

Există persoane care urcă în bărci chiar de la Livezeni, din locul în care Jiul de Est se întâlneşte cu cel de Vest, la intrarea în Defileu, dinspre Petroşani. Alţii aleg să plece la Lainici. „Cel mai spectaculos traseu de rafting este cel din Defileul Jiului. Punctul de plecare este în apropierea localităţii Livezeni. De aici, între Livezeni şi Bumbeşti Jiu, se poate face rafting din primăvară până toamna târziu. Zona este spectaculoasă, iar râul este învolburat. Traseul este de aproximativ 30 km“, a spus unul dintre organizatorii acestor competiţii.

Tot organizatorii spun că în concurs se poate opta pentru bătălii, competiţii sau căutări. „Se pot organiza concursuri, bătălii navale, recuperări de obiecte din apă. Se asigură echipament performant, cum ar fi costume de neopren, căşti de protecţie, bărci pneumatice de calitate“, au afirmat şi cei care organizează aici competiţiile de tip X – Sports.

În funcţie de agenţia prin care vin şi de pachetul oferit, cei care fac rafting pe Jiu pot plăti între 50 şi 280 de euro de persoană. „Turiştii vor fi însoţiţi de instructori specializaţi. Opţional, pentru doritori, se pot organiza rafting nocturn şi picnic în natură“, se arată într-o ofertă.

 

Cai-putere şi terasamente înclinate

 

Cei care ajung în Defileul Jiului trebuie să ştie că există şi concursuri de căţărări cu maşini de teren pe terasamentele înclinate. Între Livezeni şi Lainici, există trasee cu diferite grade de dificultate, pe pereţi din piatră, până în albia Jiului, sau spre creasta muntelui, pe teren accidentat.

Totul are loc în zona porţii de intrare în Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Defileul Jiului. Aici se mai pot descoperi încă peşteri, se pot face drumeţii şi se pot explora trasee montane virgine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU