Acasă Local Dolj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Tratatul de extrădare între SUA şi România, promulgat

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea pentru ratificarea Tratatului vizând extrădarea între SUA şi România, document semnat la Bucureşti, în septembrie 2007. Acesta instituie o procedură de extrădare mai simplă pentru orice faptă care întruneşte condiţiile privind durata minimă a pedepsei prevăzute de lege sau a pedepsei extrădate, precum şi extrădarea pentru infracţiuni săvârşite în afara statului solicitant. Până în prezent, extrădarea se făcea pe baza unei liste limitative de 24 de infracţiuni, stabilită în 1924. Tratatul mai prevede că extrădarea nu va fi refuzată pe motivul cetăţeniei, eliminând astfel un obstacol în combaterea criminalităţii transnaţionale. Totodată, reglementează şi o procedură simplificată de extrădare, în situaţia în care persoana în cauză consimte să fie extrădată către statul solicitant. Extrădarea nu se acordă dacă persoana în cauză este pasibilă de pedeapsa cu moartea în statul solicitant, decât dacă acest stat dă asigurări că pedeapsa cu moartea nu va fi aplicată. Noul tratat va înlocui Convenţia de extrădare între România şi Statele Unite ale Americii, semnată la Bucureşti, la 23 iulie 1924, şi are în vedere Acordul de extrădare încheiat de SUA cu Uniunea Europeană, la 25 iunie 2003, în aplicarea căruia România, ca stat membru, trebuie să dispună de un cadru juridic corespunzător.

Adrian DINU

Consiliul judeţean s-a întrunit în ultima şedinţă

Ultima şedinţă de consiliu judeţean din actualul mandat s-a lăsat ieri cu şampanie, pupături şi poză de grup pentru aleşii judeţeni. Aflaţi în plină campanie pentru alegerile locale din 1 iunie, consilierii judeţeni de toate culorile au lăsat deoparte pentru un ceas încrâncenarea electorală şi au ciocnit la unison pahare de şampanie în cinstea ultimei întâlniri. Pentru consemnarea momentului, aleşii împreună cu şefii executivului doljean au mers în faţa Palatului Administrativ pentru o poză de grup. Punctele aflate la ordinea de zi a şedinţei nu le-au dat prea multe bătăi de cap consilierilor, aceştia votând la foc automat toate proiectele de hotărâri. Evenimentul s-a încheiat după aproximativ o oră, timp în care secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, le-a amintit consilierilor că trebuie să predea „arsenalul“ primit de la serviciu: telefonul, laptopul şi stick-ul de memorie aferent, dar şi să completeze pentru ultima dată declaraţiile de avere şi de interese obligatorii pentru fiecare ales local la final de mandat.

Cristina BÎŢU

Deputatul Buzatu s-a reînscris în PNL

Deputatul doljean Horaţiu Buzatu a redevenit de ieri liberal cu acte în regulă după ce şi-a depus adeziunea la Organizaţia PNL Sector 1 Bucureşti. Buzatu a explicat că a acceptat ofertele de reînscriere în partid venite din partea liberalilor, calificând drept „înşelătorie“ fuziunea PLD cu PD, şi a spus că nu ar fi putut niciodată să fie membru PD-L. „Dacă aş fi vrut să mă înscriu în PD, aş fi făcut-o de la început, nu trebuia să trec prin PLD. A fost o înşelătorie de proastă calitate pentru că sunt ferm convins că aveau planul făcut în acest sens de la început. Au înfiinţat partidul doar pentru a-şi creşte valoarea şi eu nu am putut accepta astfel de lucruri. Am primit invitaţii din partea colegilor din PNL de a redeveni membru şi am onorat-o pe cea de la sector 1“, a spus Buzatu. Deputatul a adăugat că alegerea Organizaţiei PNL Sectorul 1 nu este întâmplătoare, dat fiind faptul că Andrei Chiliman, preşedintele filialei şi primarul sectorului, are origini în Dolj, în Apele Vii. În urmă cu câteva zile, deputatul doljean s-a afiliat Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor.

Cristina BÎŢU

Exit mobile version