10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuporterii naţionalei vor trece graniţa cu avizul medicului de familie

Suporterii naţionalei vor trece graniţa cu avizul medicului de familie

Ministerul Sănătăţii a impus câteva reguli pentru cetăţenii care se vor afla, în perioada Campionatului European, în Austria şi Elveţia.

 

OLT. Suporterii care şi-au programat participarea la Campionatul European de Fotbal, organizat de Eleveţia şi Austria, nu vor putea ieşi din ţară, cel puţin teoretic, fără avizul medicului de familie. Ţările organizatoare au transmis riscurile din punct de vedere medical la care se supun turiştii, iar autorităţile sanitare au luat măsura de a informa populaţia asupra necesităţii vaccinării împotriva rujeolei. Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Marinela Madan, a declarat că suporterii care vor pleca la Campionatul European trebuie să-şi verifice antecedentele vaccinale la medicii de familie, iar în cazul în care nu au primit dozele necesare de vaccin cuprinse în calendarul obligatoriu, să solicite administrarea. Este vorba de vaccinurile împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, difteriei, tetanosului, hepatitei B şi tuberculozei. În situaţia în care nu s-a primit vaccinul la timpul respectiv, dar s-a trecut prin boală, este necesar, de asemenea, un înscris prin care medicul de familie să certifice acest lucru. În cazul copiilor de peste un an, vaccinul ROR trebuie administrat înainte de plecare, pentru copiii mai mici de această vârstă nefiind indicată deplasarea în ţările menţionate.

O atenţionare specială se face pentru adulţii între 20 şi 30 de ani, care trebuie să aibă administrate două doze de vaccin Rujeolos (măsurile s-au impus ca urmare a faptului că în Elveţia
s-a manifestat o epidemie de rujeolă). Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, iar adulţii nici nu au contractat boala, vaccinul va fi administrat de către medicul de familie. În cazurile în care nu se poate apela la mediul de familie, sunt disponibili epidemiologii Autorităţii de Sănătate Publică.

„În continuare, rămâne nerezolvată problema administrării vaccinului împotriva encefalitei de căpuşă, boală care nu s-a manifestat în ţara noastră. Vaccinul nu face obiectul programului naţional de imunizări, aşa că persoanele interesate îl pot procura de la centrele internaţionale de vaccinare, din Bucureşti sau Timişoara“, a mai spus dr. Marinela Madan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS