11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCorupţia la nivel înalt se bate cu reforma

Corupţia la nivel înalt se bate cu reforma

Reformele împotriva corupţiei la nivel înalt din România se confruntă cu o rezistenţă a sistemului, care determină regrese în acest domeniu şi stârneşte îngrijorare la Bruxelles.

 

Două evenimente care s-au produs în aceeaşi săptămână ar dovedi că fenomenul corupţiei rămâne o problemă de zi cu zi în România, apreciază agenţia Reuters. Pe de-o parte, este vorba despre cele 1,7 milioane de euro găsite în maşina a doi oameni ai lui Gigi Becali lângă restaurantul unde vedeau un meci.

Cel de-al doilea eveniment la care se referă Reuters vizează criticile aduse Curţii Constituţionale de către şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a descris Curtea Constituţională drept un „scut“ pentru corupţie, referindu-se la o decizie din martie a acestei instituţii, care prevede ca procurorii să ceară aprobarea parlamentului pentru a investiga unii politicieni cu funcţii importante. Decizia a făcut posibile noi întârzieri în anchetele de corupţie.

Anchetele bat pasul pe loc

 

Mai multe anchete pentru abuz împotriva unor foşti şi actuali membri ai guvernului, inclusiv împotriva fostului premier Adrian Năstase, bat pasul pe loc din cauza întârzierilor din instanţe şi a schimbărilor de legislaţie.

În următoarele săptămâni, parlamentul va decide dacă aprobă sau nu cererea procurorilor de anchetare a fostului premier Adrian Năstase, a fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea şi a actualului ministru al muncii, Paul Păcuraru. Toţi trei se confruntă cu acuzaţii de corupţie pe care le neagă şi le cataloghează drept motivate politic.

În condiţiile în care România se apropie de alegerile locale din 1 iunie la care participă candidaţi împotriva cărora există suspiciuni de corupţie, temerea principală este că reformele nu au fost suficiente pentru a-i ţine departe de funcţii pe oficialii corupţi.

 

Îngrijorare la Bruxelles

 

Dificultăţile Bucureştiului în acest domeniu stârnesc îngrijorare în Uniunea Europeană, iar unii diplomaţi spun că este posibil ca România să fi aderat prea devreme. Dezamăgirea Bruxellesului ar putea însemna o mai mare exigenţă faţă de ţările din Balcani care vor să adere, spun analiştii. „Lecţia este că, dacă există lucruri ce par să nu poată fi rezolvate înainte de aderare, nu credem că vor putea fi rezolvate după“, a explicat Katinka Barysch, de la Centrul pentru Reformă Europeană de la Londra.

Potrivit Transparency International, România este cea mai vulnerabilă ţară din UE la corupţie.

„Evident că există o rezistenţă la reforme profunde“, a declarat pentru Reuters ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, adăugând că nu crede în măsuri care nu se confruntă cu o rezistenţă. „Totuşi…, sunt fericit să văd că atât guvernul, cât şi parlamentul au demonstrat hotărâre în combaterea corupţiei“, a mai spus Cătălin Predoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII