11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul sănătăţii consideră întemeiat protestul celor trei familii

Ministrul sănătăţii consideră întemeiat protestul celor trei familii

Spitalele din Vâlcea au nevoie de bani pentru dotări şi reparaţii capitale, constatare făcută de Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, prezent ieri în judeţ. Acesta a considerat întemeiat protestul celor trei familii, ale căror rude au murit din neglijenţa medicilor.

 

 

VÂLCEA. Angajaţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea au de ieri un sediu. Acesta a costat trei milioane de lei, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), iar clădirea a fost inaugurată în prezenţa ministrului Eugen Nicolăescu. Adriana Gheniţă, directoarea ASP Vâlcea, a declarat că sediul e un vis realizat: „Anul 2007 a fost hotărâtor pentru noi, când, printr-o hotărâre judecătorească, imobilul în care funcţiona ASP a fost retrocedat fostului proprietar. Acum avem, în sfârşit, un sediu şi visul nostru s-a împlinit“.

Clădirea are 1.200 de metri pătraţi şi ministrul Nicolăescu a susţinut că suma investită e mică în comparaţie cu ce s-a realizat. „E un eveniment în premieră pentru sănătatea vâlceană şi românească. Dotările sunt excepţionale. La fel şi laboratoarele pentru analize. Conducerea ASP a mai solicitat alocarea unor fonduri pentru achiziţionarea aparaturii de laborator şi vom da sumele necesare“, a promis ministrul.

 

Spitalele au nevoie de dotări şi reparaţii
capitale

 

Ministrul a avut în Râmnicu Vâlcea şi o întâlnire cu toţi managerii de spitale din judeţ, pentru a vedea care sunt problemele din domeniul sanitar. Acestea sunt legate de dotări şi reparaţii capitale care necesită bani. Managerii s-au plâns că au probleme cu CAS Vâlcea şi au nevoie de o suplimentare de fonduri. „Probabil că unităţile cu paturi vor primi aceşti bani după rectificarea bugetară din iunie. În Vâlcea, MSP a alocat 39,5 milioane de lei unităţilor medicale. În 2005 s-au dat 3,1 milioane, în 2006 tot 3,1 milioane de lei, în 2007, 19,5 milioane, şi în 2008, 13,8 milioane de lei“, a precizat ministrul. Nicolăescu a afirmat că, în ultimii trei ani, au ajuns în Vâlcea peste 20 de ambulanţe noi şi până la sfârşitul lunii iunie 2008 vin alte patru. După organizarea licitaţiei la nivel de minister pentru achiziţionarea de ambulanţe, Vâlcea va primi şi maşini pentru transportul bolnavilor la dializă.

„Eu îi încurajez pe aceşti oameni în acţiunea lor“

 

În opinia ministrului, protestul celor trei familii vâlcene care şi-au pierdut rudele din cauza neglijenţei medicilor e întemeiat. „Consider că nu întâmplător a avut loc luni şi protestul celor trei familii care şi-au pierdut rudele. Asemenea cazuri pretinse de mal-praxis nu sunt de neglijat. Eu îi încurajez pe aceşti oameni în acţiunea lor, că poate Colegiul Medicilor Vâlcea a dat un aviz superficial. Protestul celor trei familii nemulţumite de tratarea pacienţilor e întemeiat. Din cauza comodităţii şi superficialităţii se vorbeşte că sistemul sanitar din România omoară oameni. Nu sistemul, ci doar nişte oameni omoară alţi oameni. Printre cadrele medicale sunt şi persoane iresponsabile, superficiale, care tratează bolile cu indiferenţă. Trebuie să găsim o serie de măsuri care să fie aplicate de managerii spitalelor în astfel de cazuri“, a explicat ministrul. După decesul sergentului în rezervă Florea Popescu, Georgheta Sălişte, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, a fost demis din funcţie de ministrul Nicolăescu. Imediat ce a primit decizia, managerul a intrat în concediu medical. Ulterior a acţionat în instanţă decizia ministrului şi după Paşte s-a întors în spital, ocupând aceeaşi funcţie, motivând că a câştigat o primă bătălie cu ministrul la Curtea de Apel Piteşti. Eugen Nicolăescu a susţinut că nu cunoaşte decizia Curţii de Apel Piteşti, în acest caz, iar la întâlnirea pe care a avut-o cu managerii spitalelor a fost prezentă Mihăiţa Creţulescu, managerul interimar al SJU. „Nu ştiu decizia Curţii de Apel Piteşti şi nici nu am un document oficial în acest sens. Ce s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea nu e de tolerat. Când se întâmplă aşa ceva, asemenea manageri nu au ce căuta în spitale“, a susţinut ministrul. Pentru că toate cele trei familii care şi-au pierdut rudele s-au plâns că le-au fost falsificate fişele medicale, în urma anchetelor medicale, Eugen Nicolăescu le-a sfătuit să se adreseze instanţei pentru că e vorba de un caz penal.

 

„Voi prelungi îngheţarea preţurilor la medicamente“

 

Nicolăescu a precizat că de un an a îngheţat preţul medicamentelor, iar în alţi doi l-a redus. „În 2006 şi 2007 am redus preţul medicamentelor cu 24%. Au venit distribuitorii să ne solicite mărirea preţurilor. Le-am explicat că nu se poate acest lucru pentru că majorarea nu se justifică. Am prelungit îngheţarea preţurilor la medicamente până pe 30 iunie ca să îi convingem pe distribuitori că eu am dreptate ori să mă convingă ei pe mine că ei au dreptate. Din punctul meu de vedere nu au dreptate şi, dacă va fi nevoie, voi prelungi îngheţarea preţurilor la medicamente ca să scădem preţurile, nu să le creştem“, a spus ministrul. În ceea ce priveşte ameninţările importatorilor, că nu vor mai aduce medicamente după 30 iunie în România, Nicolăescu a susţinut că o persoană care trăieşte dintr-o afacere nu o omoară singură. „Aceşti oameni, când s-au apucat de afaceri, au ştiut că se adresează populaţiei României. Le-am comunicat că, în conformitate cu legislaţia actuală, au o autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor şi au obligaţia să asigure stocurile. Cei care nu fac acest lucru vor ajunge să li se retragă autorizaţia de punere pe piaţă. Compania Unifarm din cadrul MSP poate să umple golurile în orice moment. Este şantaj şi ameninţare care nu au legătură cu noi“, e de părere Eugen Nicolăescu. Ministrul consideră că, pentru a duce reforma sanitară la capăt şi pentru a asigura asistenţă de calitate, trebuie finalizată o listă nouă de medicamente compensate. „Probabil că la sfârşitul săptămânii vom avea un proiect nou. Acesta va conţine o nouă listă care va fi afişată pe site-ul ministerului şi vom discuta în cadrul unor dezbateri publice“, a menţionat Eugen Nicolăescu. Acesta a susţinut că o să avem o listă făcută după alte principii. Pe lista A vor fi medicamente compensate 90%, adică numai tratamente ieftine. În ceea ce priveşte lista B, unde există medicamente scumpe, se va încerca trecerea lor pe lista C, unde compensarea e de 100%, pentru ca toată lumea să aibă acces la tratament, în special pensionarii.

Ministrul a mai participat în Vâlcea la inaugurarea unui dispensar în comuna Ioneşti şi a vizitat Spitalul din Drăgăşani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS