17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFlacăra lumânării, singura rază de lumină

Flacăra lumânării, singura rază de lumină

Cu toate că locuieşte într-un cartier al municipiului Târgu Jiu, Dalia Corici nu a mai văzut lumina unui bec de mai bine de doi ani.

 

 

GORJ. Tristeţea şi greutăţile cotidiene şi-au făcut loc în viaţa ei încă de la vârsta inocenţei. Avea doar doi ani, când mama sa a aflat că fiica ei suferă de una dintre cele mai crunte boli: epilepsie. Anii au trecut şi Dalia, care a împlinit de curând 37 de ani, a născut un copil, pe care a fost nevoită să-l dea la un centru de plasament. Nu avea cu ce să-l crească, abia se putea îngriji pe ea. Atunci când familia a abandonat-o, uitând-o cu desăvârşire, Dalia şi-a găsit un protector în persoana vărului său, cu 14 ani mai în vârstă decât ea. Gheorghe Anghelescu este cel care, de mai bine de zece ani, are grijă de Dalia. „Copilul a fost încredinţat statului, dar, de câţiva ani, ţinem legătura cu el, vine în vacanţe, de sărbători şi stă cu mama sa. Ţin unul la altul. Din nefericire, băiatul, care are 22 de ani, este şi el bolnav de epilepsie“, a povestit Gheorghe Anghelescu.

 

De peste doi ani, fără curent electric

 

Calvarul a început în 2005, când, în luna martie, Dalia Corici a primit o factură de 2.900 de lei de la societatea distribuitoare de curent electric. A urmat un proces, căci femeia nu a avut bani să achite restanţa. „Dalia are o pensie de până-n două sute de lei. Şi factura aceea restantă nu ştim de unde a apărut, căci eu am fost cel care îi plăteam în fiecare lună curentul. Ne-au dat în judecată ca să-şi recupereze banii, există o hotărâre irevocabilă şi definitivă“, a spus plin de amărăciune Gheorghe Anghelescu. La câteva luni, cei de la Electrica (actuala CEZ Oltenia) au debranşat-o pe Dalia Corici, lăsând-o să-şi ducă traiul de mizerie pe întuneric. Gheorghe Anghelescu a încercat să-şi sprijine verişoara: a mers la autorităţile locale să le ceară ajutorul, a trimis mai multe scrisori la Bucureşti, preşedintelui şi primului-ministru. „Am obţinut de la Primăria Târgu Jiu un ajutor de 300 de lei şi am reuşit să mai plătim şi noi cam 500 de lei. Apoi
i-au pus poprire pe pensie, îi opresc în fiecare lună 31 de lei. S-au strâns ceva bani, dar tot nu au branşat-o“, a povestit Anghelescu.

 

Viaţa la lumina lumânării

 

Bolnavă de epilepsie, tristă şi mai tot timpul singură, Dalia Corici speră ca într-o zi să se facă din nou lumină în viaţa ei. Lumânările o pot pune în pericol, căci destul de des Dalia este cuprinsă de crize epileptice. În garsoniera mică, dar curată, câteva lumânări stau cuminţi la locul lor, aşteptând să fie aprinse. Seară de seară, ele sunt cele care aduc lumină-n casa femeii. Flacăra lor este singura care mai aduce o rază de speranţă în viaţa acestei femei care nu a cunoscut culoarea fericirii. „Am un radiocasetofon care merge pe baterii, ascult la el. Mai ies la plimbare, dar trebuie să am grijă de mine, căci mă mai ia prin surprindere boala asta veche, de care nu mai scap. Până acum, era să dau foc în casă de două ori. S-a aprins perdeaua de la una dintre lumânări, noroc că am văzut şi am stins-o repede. Este greu să stai pe întuneric, mi-e şi teamă când vine seara şi ştiu că voi aprinde din nou lumânările. Gheorghe vine pe la mine, dar locuieşte în altă parte“, a spus Dalia Corici. Tristeţea i-a brăzdat chipul, iar în ochii căprui cu greu mai vezi o lucire de veselie.

 

Nereguli nebăgate-n seamă de nimeni

 

Gheorghe Anghelescu a încercat să le spună magistraţilor că Dalia a plătit lună de lună curentul. „Au mai fost nereguli. Cei de la Electrica de atunci au venit şi au încheiat un proces-verbal, după care au luat contorul şi au debranşat-o. În procesul-verbal nu scrie motivul, nu scrie ce aparate electrocasnice i-au găsit în casă. Când i-au făcut poprirea pe pensie, nu ne-au anunţat. În scara blocului de garsoniere unde locuieşte Dalia, panoul unde se află contoarele este fără lacăt. Oricine poate să fure curent când vrea. Dacă aşa s-a întâmplat şi în acest caz? De ce nu a venit nimeni să verifice? Degeaba am spus magistraţilor şi la primărie aceste lucruri, nimeni nu m-a luat în seamă. Nu avea cum să se strângă o asemenea sumă, mai ales că Dalia nu avea nişte aparate în casă care să consume atât“, a precizat Anghelescu.

 

Singura soluţie: achitarea sumei restante

 

Reprezentanţii CEZ Oltenia au declarat că singura soluţie pentru rebranşarea garsonierei Daliei Corici la curentul electric este achitarea întregii sume restante: „Nu avem cum să o rebranşăm până nu recuperăm suma pe care ne-o datorează. Nu se pune problema de emiterea unor facturi pe curent electric neconsumat, cu siguranţă dumnealor nu au achitat lunar energia electrică şi datoriile s-au strâns. Pe vremea aceea nu veneau acasă facturile, ci trebuia să meargă omul să spună cât a citit şi casierele îi făceau socoteala. O să mai analizăm problema“, a precizat Dan Popescu, purtătorul de cuvânt al CEZ Târgu Jiu.

Pensia Daliei Corici este prea mică pentru a-i ajunge să-şi cumpere cele necesare traiului, astfel că speranţele să achite cei 2.000 de lei, cât i-au mai rămas, sunt aproape inexistente. Femeia are nevoie de ajutor. „Este greu să stai zi de zi la lumina lumânării, dacă mi se face rău şi cad peste o lumânare, pot să mor cu zile… Mi-e tare frică“, a spus Dalia Corici, uitându-se cu tristeţe la cele trei lumânări care ardeau pe masa din singura cameră în care locuieşte. „A primit pachete cu alimente din partea Direcţiei de Protecţie Socială Târgu Jiu, a beneficiat şi de ajutoare de urgenţă, dar veniturile pe membru de familie nu se încadrează în condiţiile impuse de lege, pentru a putea primi şi masă la cantină sau altă formă de sprijin. Cei de la Direcţia de Protecţie Socială au inclus-o totuşi în programul lor şi o ajută cu fiecare ocazie“, a spus Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS