Acasă Local Sindicaliştii Daewoo, în proces cu Ford

Sindicaliştii Daewoo, în proces cu Ford

Sindicatul Rodae de la fosta fabrică Daewoo din Craiova a acţionat în instanţă Ford Romania SA pentru a cere plata unei cote din profitul pe anul trecut pentru salariaţi. Acţiunea a fost introdusă la sfârşitul săptămânii trecute, iar dosarul cu nr. 8.331/63/2008 se judecă la Tribunalul Dolj, fiind vorba despre un litigiu de muncă. Deşi în contractul colectiv de muncă pe fabrică nu este prevăzută repartizarea unei cote de profit angajaţilor, sindicaliştii se prevalează de contractul colectiv pe ramură care stipulează acest lucru şi spun că trebuie să se aplice şi celor aproape 4.000 de angajaţi ai Ford. Cota din profit pe care o solicită salariaţii companiei ar fi cuprinsă între 5% şi 10%, dar nu mai mult de un salariu mediu net. „Aşteptăm ca instanţa să vadă că avem dreptate şi să oblige unitatea să plătească o cotă-parte din profit“, susţine preşedintele Sindicatului Rodae, Ovidiu Cioroianu.

Reprezentanţii conducerii Ford afirmau, în urmă cu două săptămâni, că vor analiza solicitarea sindicatelor. În acelaşi timp, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Mihai Mohora, susţine că acţiunea sindicatelor este „cu foarte multe semne de întrebare“. „Nu ştiu cum se va soluţiona. Dacă nu aveau semnat un contract colectiv de muncă pe societate, s-ar fi aplicat întocmai cel pe ramură. La negocierea contractului pe anul în curs trebuie ca sindicatele să aibă grijă să introducă şi clauza respectivă“, a spus Mohora. După calculele sindicaliştilor, dacă instanţa le dă câştig de cauză, salariaţii Ford România SA ar primi 1.100-1.200 de lei de persoană, din profitul pe anul trecut.

 

Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”
Exit mobile version