14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMicrobuz şcolar, ruină pe roţi

Microbuz şcolar, ruină pe roţi

În comuna Tomşani, 170 de copii sunt transportaţi zilnic la şcoală, cu o maşină bună de casat. Autorităţile judeţene au ignorat până acum toate demersurile făcute de primar.

170 de copii din comuna vâlceană Tomşani merg în fiecare zi la şcoală cu un microbuz din anul 1997, care arată de parcă ar fi fost în război: scaune jerpelite, cauciucuri uzate, caroserie ruginită. Fiind foarte vechi, nu se mai găsesc piese pentru a putea fi reparat, astfel că perioade lungi stă pe butuci. Părinţii fie îşi aduc copiii la şcoală cu maşinile proprii, fie îi trimit pe jos, câteva zeci de kilometri.

 

Elevii merg la şcoală cu o maşină căreia îi cad roţile

 

Dumitru Pearcu, primarul comunei Tomşani, a povestit: „Acest microbuz şcolar este un mare risc pentru transportul copiilor. Maşina face zilnic 72 de kilometri, transportând 170 de copii la cele două şcoli din comuna Tomşani, Şcoala cu clasele I-VIII Foleştii de Sus, din satul Foleşti, şi Şcoala cu clasele I-VIII din satul Tomşani. Microbuzul face câteva drumuri pe zi, cărând copiii din satele Dumbrăveşti, Foleştii de Jos şi Bogdăneşti. Situaţia este îngrozitoare pentru că la mijloc este viaţa copiilor noştri, care nu au nici o siguranţă în această bombă pe roţi“.

Deşi primarul a făcut publică situaţia în mai multe rânduri, nu s-a luat nici o măsură. Autorităţile judeţene ar trebui să se gândească la faptul că aceşti micuţi nu au apartenenţă politică şi că, în timp ce aleşii noştri se plimbă în maşini ultimul tip de sute de mii de euro, şcolarii din Tomşani merg zilnic la şcoală cu una căreia îi cad roţile! „Acum o lună şi ceva, eram chiar aici, în primărie, când am auzit un zgomot teribil. Am ieşit afară să văd ce s-a întâmplat şi am constatat că microbuzului şcolar, plin cu elevi, tocmai îi sărise o roată din pivot, cu totul. Norocul a fost că şoferul nu a avut viteză mare, pentru că tocmai luase elevii din faţa şcolii şi mersese doar 400 de metri când i-a sărit roata în şanţ, chiar în faţa primăriei şi a staţiei de autobuz, care la acea oră era plină de oameni. Nimeni nu a păţit nimic atunci, dar vă puteţi da seama ce riscă aceşti micuţi în fiecare zi“, a completat Dumitru Pearcu.

 

Autorităţile judeţene, indiferente

 

Cu toate că primarul a făcut demersurile necesare, sesizând autorităţile judeţului şi inspectoratul şcolar, pe nimeni nu pare să intereseze soarta acestor copii. „Nu avem altă posibilitate de a-i duce la şcoală. Maşină proprie nu avem, iar distanţa de la casa noastră până la unitatea de învăţământ este foarte mare, de câteva zeci de kilometri. Copiii noştri riscă enorm, dar nu avem ce face, nici la şcoală nu putem renunţa…“, a spus mama unui elev din satul Foleştii de Jos. „Noi mai aducem fetiţa din când în când cu maşina noastră, dar avem serviciu şi nu avem întotdeauna timp să o ducem şi să o aducem de la şcoală. Este foarte greu, iar situaţia aceasta durează de câţiva ani. Nimeni nu pare însă să observe prin ce trecem noi şi copiii noştri şi mă refer la cei de la Vâlcea, de la inspectoratul şcolar, pentru că aici, la primărie, s-a făcut totul pentru ca aceşti copii să vină la şcoală în condiţii cât de cât normale“, a povestit alt părinte, revoltat de nepăsarea autorităţilor vâlcene.

În această lună, la Râmnicu Vâlcea, va avea loc licitaţia pentru atribuirea microbuzelor şcolare pentru regiunea Olteniei. Sperăm ca una dintre maşinile noi să ajungă şi la Tomşani, pentru că acolo copiii au într-adevăr nevoie de ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII