6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlro creşte investiţiile şi scade profitul

Alro creşte investiţiile şi scade profitul

Cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, Alro Slatina, are un buget de investiţii tehnologice şi de mediu de 63 de milioane de dolari pentru acest an, a anunţat ieri vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Marian Năstase. „Consolidarea poziţiei pe piaţă nu se poate face decât prin investiţii. Ne concentrăm pe tehnologia de ultimă generaţie“, a precizat acesta. El a adăugat că investiţiile totale realizate de companie după privatizare vor depăşi 273 de milioane de dolari.

Prin investiţiile realizate până acum – reabilitarea laminorului de bandă la rece şi a celui de bandă la cald -, compania va putea să comercializeze aluminiu procesat, fapt ce va duce la creşterea veniturilor. În prezent, producţia de aluminiu procesat este de 20-25%. „Cu capacităţile actuale de producţie, am putea creşte până la 50%“, a mai spus vicepreşedintele Alro.

În prezent, compania are o productivitate de 90 de tone/angajat şi preconizează ca aceasta să crească la 120 de tone până anul viitor. Fabrica produce 260.000 de tone de aluminiu electrolitic (lichid).

Conducerea Alro Slatina estimează pentru acest an un profit net de 150 de milioane de dolari, în scădere faţă de anul trecut, când s-a cifrat la 180 de milioane de dolari. „Preţurile materiilor prime sunt în continuă creştere. De asemenea, costul de extracţie şi de prelucrare a materiilor prime s-a majorat“, a spus Marian Năstase.

Pe de altă parte, preţul internaţional al aluminiului înregistrează oscilaţii importante. La începutul anului, aluminiul avea un preţ de aproximativ 2.300 dolari/tonă, pentru ca în prima săptămână din luna martie să atingă un vârf de 3.200 dolari/tonă, iar apoi să scadă până la 2.800-2.900 dolari/tonă.

Alro este o subsidiară a Vimetco NV, companie globală de aluminiu primar şi procesat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS