Acasă Local Spitalul de Urgenţă, îngropat în gunoaie

Spitalul de Urgenţă, îngropat în gunoaie

Bolnavii din Spitalul de Urgenţă Craiova s-au „ghiftuit“ de Paşte cu preparate tradiţionale: miel, ouă roşii şi cozonac. După ospăţ, mai multe roabe cu gunoi au fost adunate de pe terasele unităţii sanitare.

 

De Sărbători Pascale deosebite au avut parte şi bolnavii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova. Deosebite, în sensul că au rupt tradiţia, de voie, de nevoie, şi au petrecut Noaptea de Înviere în alte condiţii decât erau obişnuiţi. Fără chefurile nebune, înconjuraţi de familie şi de prieteni, fără atmosfera caldă din casa părintească, fără muzica de petrecere. Zâmbetul cald al rudei care a vegheat la căpătâi şi masa cu bucate tradiţionale au fost singurele lucruri care le-au amintit bolnavilor că a fost sărbătoare.

 

Pomană electorală

 

De Paşte, în Spitalul de Urgenţă au fost foarte puţini bolnavi internaţi. În unele clinici, cum ar fi cele de chirurgie, gradul de ocupare au fost la jumătate sau chiar mai mic. Puţinii bolnavi rămaşi au avut parte de o masă mai specială, cu bucate tradiţionale. Viorel Codiţoiu, de 41 de ani, a spus că nici acasă nu ar fi mâncat aşa de bine: „Ouă roşii, cozonac, ciorbă de zarzavat, tocană şi carne de ied, a fost un adevărat festin, ce mai! Povestea s-a repetat şi în a doua zi de Paşte, cu excepţia iedului“.

Craioveanul bănuieşte însă că a fost vorba de pomană electorală, pentru că, după Paşte, meniul a revenit la normal, bolnavii fiind serviţi cu aceleaşi mâncăruri lipsite de calităţi nutritive şi de gust: „Umblă zvonul pe aici prin spital că ar fi trecut săgeata albastră şi ar fi lăsat nişte pomeni electorale. Şi cred că aşa a fost, pentru că astăzi am constatat dezamăgit că s-a revenit la mâncarea proastă“.

 

Ingeniozitate

 

Totuşi, medicii din unele secţii au găsit o soluţie ingenioasă pentru a-i ajuta pe bolnavi să nu dea jos prea repede kilogramele adunate în cele două zile de „ospăţ“. În lipsa unei alimentaţii consistente şi echilibrate, pe care spitalul nu le-o poate oferi, le-au prescris suplimente alimentare de la farmacii. „Fratele meu a avut un accident acum două zile şi trebuie să mănânce bine ca să se pună pe picioare. I-am adus nişte banane, portocale, roşii şi i-am cumpărat, la recomandarea medicului, şi nişte vitamine. Că, dacă te bazezi pe mâncarea din spital, mori cu zile“, a spus Ionel Suliman, un bărbat din localitatea Gruia, judeţul Mehedinţi, venit în vizită la fratele său.

 

Mizeria de după

 

Atmosfera pascală nu a reuşit nici anul acesta să atenueze aspectul dezolant al spitalului. Aceiaşi pereţi mâncaţi de igrasie, aceleaşi noptiere ruginite pe care îţi e scârbă să le priveşti, dar, mai ales, să le foloseşti, banchete jerpelite, cearşafuri zdrenţuite etc.

Nu au lipsit nici tradiţionalele mormane de gunoi din curtea şi de pe spaţiile verzi. Resturi de mâncare, ambalaje de alimente şi chiar obiecte de mobilier au rămas la tot pasul după bolnavi, vizitatori, dar şi după unii angajaţi certaţi cu bunul-simţ, astfel încât terasele şi spaţiile verzi ale spitalului arătau ieri ca o imensă groapă de gunoi.

Era atât de multă mizerie, încât angajaţii spitalului nu ştiau de unde să înceapă curăţenia. Abia pe la orele prânzului au reuşit să se hotărască şi au început cu replantarea pomilor smulşi din rădăcină de vizitatorii care au folosit spaţiul verde pentru picnic. „În fiecare dimineaţă adunăm de pe terasele de la Urgenţă, Radiologie şi blocul alimentar câte o roabă de gunoi. Asta se întâmplă pentru că oamenii sunt certaţi cu bunul-simţ şi, în loc să pună gunoaiele la coş, le aruncă pe geam“, a spus supărat Valentin Ghiţă, un angajat al Serviciului administrativ.

Exit mobile version