17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCanalizarea, principala problemă din zona Abator Sud

Canalizarea, principala problemă din zona Abator Sud


Cea de-a treia întâlnire din cadrul campaniei Gazetei de Sud „Fii vocea cartierului tău!“ a avut loc înainte de Paşte, în incinta Liceului cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Zeci de cetăţeni din zona Abator Sud – Victoriei – Săvineşti – Romaneşti au venit la întâlnirea cu autorităţile locale, pentru a spune care sunt problemele cărora sunt nevoiţi să le facă faţă zilnic în cartierele în care locuiesc.

 

 

GORJ. Târgujienii care locuiesc în zona Abator Sud – Romaneşti s-au întâlnit în Joia Mare cu autorităţile locale, reprezentate la cea de-a treia ediţie a campaniei „Fii vocea cartierului tău!“ de Gabi Sanda, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, şi de mai mulţi directori din primărie şi şefi de servicii. Cu toate că întâlnirea a avut loc înainte de Paşte, cetăţenii au venit în număr destul de mare, animaţi de dorinţa de a face cunoscute problemele din cartierele în care locuiesc. Printre nemulţumirile locatarilor din zona Abator Sud
s-au numărat canalizările subdimensionate, lipsa parcărilor, spaţiile verzi şi locurile de joacă insuficiente, câinii vagabonzi şi termoizolarea blocurilor, care lasă de dorit. „De zece ani sunt preşedinte de asociaţie şi tot de atunci, în zona Abator avem o mare problemă: canalizarea! Am făcut demersuri la primărie, am auzit multe promisiuni, dar nu au fost luate măsuri. Canalizările menajere dintre blocuri nu mai fac faţă; trebuie să existe o rezolvare şi pentru problemele noastre“, a spus unul dintre cetăţenii prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“, reprezentant al Asociaţiei de proprietari nr. 17.

Aceeaşi problemă a fost ridicată şi de alţi participanţi la întâlnire. Locatarii mai multor blocuri din zona 9 Mai a municipiului Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de canalizările din zonă, care sunt foarte vechi şi, de multe ori, le-au cauzat neplăceri. „În zona 9 Mai, canalizarea este în neregulă, se formează băltoace şi, de multă vreme avem probleme“, a afirmat Constantin Popescu, preşedinte al Asociaţiei nr. 21. „Avem o canalizare extrem de deficitară, cea dintre blocuri, mai ales la numărul 24, scara 2. Nivelul unor blocuri este mai jos şi, când plouă, apa nu se scurge pe canalizare, ci intră la subsol şi este foarte neplăcut“, a spus şi Sorin Todea, reprezentantul Asociaţiei de proprietari nr. 181 de pe strada Dacia.

 

Reabilitarea canalizărilor, un proces de durată

 

Viceprimarul Gabi Sanda a recunoscut, ridicând din umeri, că în zona Abator Sud canalizarea este o problemă. Sanda i-a asigurat pe cei prezenţi în Liceul Sportiv că, până la sfârşitul acestui an, se va rezolva. Potrivit viceprimarului, în aproximativ o lună vor demara lucrările la reabilitarea canalizărilor din această zonă: „Avem un proiect a cărui valoare depăşeşte suma de 1,4 milioane de lei. Este o investiţie foarte mare, dar trebuie să înţelegeţi că este o chestiune de durată. Sfârşitul acestui an nu vă va mai găsi cu această problemă“.

Marius Ionescu, director tehnic în Primăria Târgu Jiu, a declarat că proiectul de remediere a sistemului de canalizare a fost atribuit prin licitaţie şi constructorul va începe lucrările prima dată în zona Plopilor, continuând până la sfârşitul lui 2008 cu restul zonei Abator Sud. Problemele cetăţenilor vor fi rezolvate conform listei de priorităţi a reprezentanţilor primăriei.

 

Termoizolarea blocurilor, altă problemă

 

Târgujienii şi-au dat seama că reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe reduce costurile de întreţinere şi apă caldă cu până la 50%. La „Fii vocea cartierului tău!“, mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din municipiu au ridicat problema realizării termoizolării blocurilor. Cetăţenii s-au plâns de faptul că au cerut la primărie informaţii despre accesarea programului naţional de reabilitare termică şi nu le-au primit. „Ne-am documentat şi la primărie, şi prin alte mijloace şi vrem să termoizolăm blocul. Principala noastră problemă, a blocurilor din Asociaţia nr. 17, este că nu găsim cărţile tehnice ale imobilelor şi fără ele nu putem accesa acest program. Ce este de făcut?“, s-a întrebat administratorul Asociaţiei nr. 17 de pe Aleea Teilor. Vicele Sanda l-a asigurat că problema cărţilor tehnice va fi rezolvată: „Important în această chestiune este să aveţi acceptul scris al tuturor locatarilor din bloc. Dacă un singur cetăţean nu este de acord cu termoizolarea, nu puteţi beneficia de program. Este convenabil să accesaţi programul naţional, pentru că locatarii vor plăti mai puţin. Iar problema cărţilor tehnice se va rezolva; vorbiţi cu Toma Şărămăt de la primărie, vă va lămuri el“.

Cu toate acestea, de la demararea programului naţional de reabilitare, în anul 2005, mai puţin de 15 blocuri au fost reabilitate în întreaga ţară, iar în municipiul Târgu Jiu doar şapte imobile sunt pe lista de aşteptare a guvernanţilor.

 

Câinii vagabonzi şi parcările le toacă nervii cetăţenilor

 

Ca la fiecare întâlnire, şi de data aceasta, locatarii au ridicat problemele arzătoare ale câinilor comunitari şi a lipsei parcărilor. Neputincioşi încă în faţa problemei maidanezilor, reprezentanţii autorităţilor locale au spus că haitele de câini existente în mai toate cartierele reprezintă o problemă naţională. Rezolvarea este însă aşteptată de ani buni de cetăţeni şi se pare că anul acesta, atunci când adăpostul va fi gata, maidanezii vor fi adunaţi de pe străzi. În zona blocurilor ANL din Abator Sud există numeroşi câini comunitari plini de râie, care constituie un pericol pentru copii. „Sunt periculoşi, ne putem îmbolnăvi. Vă rugăm să trimiteţi pe cineva să-i ridice de acolo, să-i ducă departe de blocuri. Ne este teamă să ne mai lăsăm copiii afară“, a spus unul dintre administratorii blocurilor ANL.

Lipsa parcărilor este altă problemă sesizată de cetăţeni. Chiar şi directorul Liceului cu Program Sportiv a spus că de mai bine de un an solicită Primăriei Târgu Jiu realizarea unei parcări în faţa unităţii şcolare, dar încă aşteaptă un răspuns. Locatarii blocurilor de pe strada Dacia s-au plâns că mulţi cetăţeni îşi lasă aiurea autoturismele tocmai din cauza faptului că nu sunt parcări. Domnica Coman, de la Asociaţia nr. 21, i-a cerut vicelui continuarea lucrărilor la parcarea din zona Aleea Plopilor. Pe de altă parte, un locatar al blocului 26 de pe aceeaşi stradă a prezentat o situaţie diferită: „În faţa blocului nostru există un spaţiu verde şi primăria vrea să facă acolo o parcare, dar noi, locatarii, nu vrem. Să se păstreze spaţiul verde“.

Atât Marius Ionescu, cât şi Gabi Sanda au încercat să-l mulţumească pe bărbat şi i-au vorbit de parcările ecologice. „Parcările nu se vor face fără acordul locatarilor. Vor veni reprezentanţii primăriei şi se vor consulta cu locatarii ca să nu existe nemulţumiri“, a afirmat Sanda.

 

Furturi din curţile oamenilor

 

Dumitru Dijmărescu, locuitor din zona Abator Sud, a cerut ajutorul Poliţiei Comunitare, sesizând săvârşirea a numeroase furturi din gospodăriile cetăţenilor: „Locuim în casele din zona Abator şi în ultimul timp au avut loc peste zece furturi. Se fură găini, haine, alimente, cam tot ce se găseşte pe afară. Vă rugăm să patrulaţi mai des prin zonă. Am depus plângeri scrise la poliţie şi nu am primit răspuns. De asemenea, din cauza traficului pe timpul nopţii, nu mai putem dormi“.

Ion Vlădulescu, preşedintele Asociaţiei nr. 184, se confruntă cu altă problemă. Potrivit acestuia, asociaţia pe care o conduce a luat fiinţă despărţindu-se de Asociaţia nr. 21. „Opt familii refuză să plătească întreţinerea la mine. Le-am dat şi în judecată, dar degeaba. 100 de garsoniere fac parte din Asociaţia nr. 184 şi numai cele opt nu vor să plătească. Nu ştim ce să mai facem“, a spus omul.

Toma Şărămăt, funcţionarul responsabil cu bunul mers al asociaţiilor de proprietari din municipiu, a declarat că singura soluţie în acest caz este decizia unei instanţe de judecată. Dialogul dintre autorităţi şi cetăţeni a avut loc şi datorită bunăvoinţei conducerii Liceului cu Program Sportiv, care a pus la dispoziţie sala unde s-a desfăşurat cea de-a treia ediţie a campaniei „Fii vocea cartierului tău!“.

Următoarea întâlnire dintre autorităţile locale şi cetăţenii din anumite cartiere ale municipiului Târgu Jiu va avea loc la sfârşitul lunii mai.

 

”În zona Abator avem o mare problemă: canalizarea! Am făcut demersuri la primărie, am auzit multe promisiuni, dar nu au fost luate măsuri. Canalizările menajere dintre blocuri nu mai fac faţă; trebuie să existe o rezolvare şi pentru problemele noastre“.

Reprezentantul Asociaţiei de proprietari nr. 17

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS