Acasă Local Ulei contaminat, provenit din Ucraina

Ulei contaminat, provenit din Ucraina

Comisia Europeană a declanşat alertă în toate statele membre, după ce în mai multe ţări au fost descoperite loturi – provenind din Ucraina – de ulei de floarea-soarelui contaminat cu hidrocarburi, a anunţat sâmbătă o purtătoare de cuvânt de la Bruxelles, citată de AFP.

Contaminarea a fost semnalată pentru prima dată miercuri, de către autorităţile franceze. Toate statele membre au fost imediat avertizate şi, până sâmbătă, fuseseră descoperite nouă containere cu acest ulei contaminat, în cinci state membre: Franţa, Spania, Italia, Olanda şi Regatul Unit.

Agenţia spaniolă pentru securitate alimentară (AESAN) a lansat vineri o alertă, recomandând cetăţenilor să nu consume nici un fel de ulei de floarea-soarelui. Alerta va fi menţinută până când se va determina ce produse sau mărci au fost afectate, a precizat şeful Agenţiei pentru securitate alimentară din cadrul Ministerului spaniol al Sănătăţii. El a dat asigurări că rata de toxine depistată este foarte mică şi nu ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii decât după un consum zilnic pe o perioadă îndelungată.

Cu toate acestea, ca măsură de precauţie, autorităţile spaniole au retras temporar de la vânzare uleiul de floarea-soarelui din toate magazinele din ţară. Acesta a fost retras „până când se vor cunoaşte mărcile“ afectate de această contaminare cu „hidrocarburi alifatice“, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al AESAN. Decizia a fost luată în colaborare cu profesioniştii din sector. În 1981, o cantitate de ulei de rapiţă contaminat cu anilină, un extract derivat al nitrobenzenului, a provocat moartea a sute de persoane în Spania. Acest produs fusese vândut ca un substitut al uleiului de măsline, la periferiile foarte populate ale Madridului, precum şi în alte oraşe.

 

Exit mobile version