Acasă Local Tancuri, sechestrate în Austria

Tancuri, sechestrate în Austria

Autorităţile austriece pentru combaterea terorismului au reţinut vineri trei sisteme antiaeriene destinate Ministerului Apărării din România, care erau transportate de militari români fără autorizaţie din partea Ministerului austriac de Interne, relatează presa din Austria.

Cele trei sisteme antiaeriene Ghepard B2L au fost oprite pe autostrada A4, în zona Nickelsdorf, la bordul unor transportoare româneşti. Fiecare dintre sisteme are o valoare de 65.000 de euro, scriu publicaţii austriece precum Kurier şi Krone.

Poliţia austriacă a anunţat imediat Autoritatea pentru combaterea terorismului, care a dispus securizarea tancurilor într-o cazarmă din localitatea Bruckneudorf, iar şoferilor nu li s-a adus nici o acuzaţie.

 

Neînţelegere între autorităţi

 

În urma cercetărilor s-a dovedit că exista un contract între Ministerul român al Apărării şi cel german pentru livrarea acestor tancuri din Koblenz (Germania). În contract era prevăzut că România trebuie să obţină toate autorizaţiile pentru transportarea tancurilor. Până când nu se vor obţine actele necesare transportului, tancurile Ghepard B2L vor rămâne în custodia autorităţilor austriece.

„Presupunem că este vorba de o neglijenţă în obţinerea documentelor şi nu de un act criminal“, a declarat directorul Autorităţii pentru combaterea terorismului, Roland Reiter, citat de Kurier. Totuşi, în acest caz este vorba de încălcarea Legii transportului militar şi de război şi se caută un responsabil pentru acest transport.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Andreea Dumitru, a declarat pentru NewsIn că responsabilitatea livrării celor trei sisteme antiaeriene revine firmei transportatoare, contractată de partea germană. „Ministerul Apărării din România a comandat, printr-un contract încheiat cu omologii din Germania, trei sisteme antiaeriene Ghepard. Ministerul nu este implicat în această problemă, ci firma transportatoare, care trebuia să obţină autorizaţiile necesare. E o problemă de birocraţie, care va fi rezolvată“, a spus oficialul.

Cele trei sisteme Ghepard vor fi folosite pentru instrucţie la Şcoala de Aplicaţii de la Sibiu.

 

 

Exit mobile version