Acasă Local Românii din Italia, ameninţaţi cu represalii politice

Românii din Italia, ameninţaţi cu represalii politice

Indiferent de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor locale, desfăşurate duminică şi ieri, imigranţii români sunt ameninţaţi de toţi candidaţii cu adoptarea unor măsuri dure împotriva lor.

Un val de criminalitate imputat imigranţilor – unde românii au avut un rol principal – a înscris tema lipsei de securitate în fruntea listei de probleme ale Romei, înainte de alegerile locale. Dreapta italiană a făcut din siguranţă una dintre principalele teme ale campaniei electorale şi acuză guvernul în exerciţiu al lui Romano Prodi de o politică tolerantă în domeniul imigraţiei, pe care o asociază infracţionalităţii.

 

Campanie electorală antiromânească

 

Ultimele zile de campanie pentru Primăria Romei au fost dominate de scandalul violului pentru care este bănuit un imigrant român, Ioan Rus, victima fiind fiica unui diplomat din Lesotho. Chestiunea a fost mediatizată, reamintind de cazul Mailat, din toamnă, când un român de origine romă a fost acuzat că a agresat-o mortal pe o femeie în vârstă de 47 de ani, soţia unui ofiţer din marina militară italiană.

Cazul Rus nu a fost însă singular în ultima perioadă. Pe 24 aprilie a fost arestat Claudiu Stoleru, în localitatea Cittavecchia, pentru uciderea unui cuplu din Lugagnano di Sona, o provincie veroneză. Stoleru, care zugrăvea casa lui Luigi Meche şi a Lucianei Rambaldo, i-a asasinat pe amândoi, susţinând că bărbatul îi făcuse avansuri sexuale insistente.

 

Alemanno şi Rutelli promit măsuri antiromâneşti

 

Turul al doilea al alegerilor din Roma a fost o nouă ocazie pentru promisiuni dure la adresa imigranţilor şi a românilor, în special. Scrutinul s-a dovedit a fi scena unei confruntări între Gianni Alemanno, aliatul de dreapta al celui care se pregăteşte să devină pentru a treia oară premier al Italiei, magnatul Silvio Berlusconi, şi candidatul forţelor de centru-stânga, Francesco Rutelli, care deja a fost primar al Romei în două rânduri.

Alemanno a promis că va fi dur cu imigranţii ilegali şi că îi va expulza pe cei 20.000 de romi şi alţi imigranţi care s-au instalat la Roma şi au încălcat legea. Fost ministru al agriculturii într-unul dintre guvernele lui Berlusconi, Alemanno este unul dintre liderii Alianţei Naţionale, fost partid neofascist care încearcă să se delimiteze de originile sale fasciste pentru a se transforma într-o forţă conservatoare clasică.

Lui Alemanno i se reproşează însă că poartă la gât o cruce celtică, simbol al extremei dreapta în Italia, unde o lege din 1993 o aseamănă cu svastica nazistă. În vârstă de 50 de ani, el vrea să readucă ordinea publică şi controlul în comunităţile de imigranţi. În acest sens, a promis desfiinţarea celor 85 de tabere pe care romii şi le-au instalat la Roma şi îndepărtarea de pe teritoriul italian a celor care locuiesc aici. Va putea conta şi pe viitorul ministru de interne, Roberto Maroni, din Liga Nordului, care a anunţat măsuri aspre, vizându-i pe cetăţenii români.

Nici contracandidatul lui, Francesco Rutelli, de 53 de ani, nu este mai îngăduitor cu românii. „Cu românii cerşetori nu se poate să fim blânzi“, a spus Rutelli. Şi ca să nu rămână mai prejos în ceea ce priveşte determinarea de a readuce siguranţa pe străzile Romei, el a propus ca femeile să poarte brăţări antiviol care să le permită să alerteze poliţia în caz de pericol.

 

Frattini vrea să-i trimită pe săraci acasă

 

Chiar ieri, în cea de a doua zi a scrutinului, comisarul european al justiţiei în exerciţiu şi viitorul ministru italian de externe, Fraco Frattini, a propus expulzarea străinilor care nu dispun de un venit minim pentru a supravieţui în Italia, după ce săptămâna trecută declarase că i se pare „rezonabilă“ renegocierea directivei UE pentru a limita libera circulaţie a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar.

„Trebuie votată o lege care ar stabili pragul minim de venit sub care străinii nu pot sta în ţara noastră mai mult de 90 de zile“, a declarat el într-un interviu acordat cotidianului de dreapta Il Giornale, deţinut de lui Silvio Berlusconi.

„Ar fi de ajuns să luăm criteriile Institutului Naţional de Statistici privind Sărăcia (ISTAT)“, a explicat el. „Cei care depăşesc aceşti parametri ar putea rămâne, în timp ce aceia care nu dispun de acest venit minim ar fi retrimişi în ţara de origine“, a adăugat el. Potrivit ISTAT, pragul de sărăcie în 2006 era de 970,34 de euro pe lună pentru o familie de două persoane.

Frattini a pledat, de asemenea, pentru ca străinii care au comis delicte în Italia să fie judecaţi, condamnaţi şi apoi extrădaţi.

„Trebuie să îşi ispăşească pedeapsa în ţara de origine. Nu este drept să rămână în închisorile noastre de cinci stele, care costă contribuabilii mulţi bani“, a spus el.

Reintroducerea vizelor

Săptămâna trecută, Gianfranco Fini – fost vicepremier şi ministru de externe al Italiei şi liderul Alianţei Naţionale – spunea că şi-ar dori reintroducerea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români. „Nu exclud posibilitatea reintroducerii vizelor de intrare pentru români şi de a rediscuta, în cadrul UE, despre regulile liberei circulaţii a persoanelor“, a declarat Fini într-o emisiune TV.

Exit mobile version