11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPăcăleala PSD n-a ţinut

Păcăleala PSD n-a ţinut

Proiectul demagogic de subvenţionare sută la sută a abonamentelor pentru elevi şi studenţi, susţinut până în pânzele albe de pesedişti, a fost respins de Consiliul Local Craiova.

 

Încercarea PSD de a păcăli electoratul cu gargară comunitară a eşuat ieri, când consilierii municipali au respins un proiect iniţiat de consilierii PSD, conform căruia toţi studenţii şi elevii din Bănie ar fi primit abonamente gratuite pentru mijloacele de transport în comun ale Regiei Autonome de Transport Craiova, începând din octombrie 2008. Aşadar, PSD voia să-şi facă imagine pe seama adversarilor săi politici, cărora le-a solicitat votul pentru acest proiect. Colegii de administraţie ai pesediştilor nu s-au lăsat păcăliţi. Ei nu au atacat scopul proiectului, considerând că, într-adevăr, trebuie făcut cât se poate de mult pentru elevii şi studenţii Băniei, ci au criticat modul în care a fost lansată momeala pentru contribuabilii craioveni: fără suport economic şi la startul campaniei electorale. „Eu nu spun că nu ar trebui să-i ajutăm pe elevi şi studenţi, însă nu aşa şi nu acum, când suntem la final de mandat. Nu e corect. Să lăsăm asta în sarcina viitorului consiliu local“, a spus consilierul Petre Gongu.

Consilierul Teodor Radu consideră că una dintre slăbiciunile proiectului pesedist este efectul preconizat asupra bugetului local. „E limpede că aşa nu se poate. Să acordăm toate aceste facilităţi, incluzând aici şi pe cele pentru pensionari, înseamnă să nu mai finanţăm Filarmonica, Ansamblul Folcloric «Maria Tănase», Teatrul Liric, Teatrul de Păpuşi şi Clubul Sportiv Municipal. Sau nu să le desfiinţăm, dar să le dăm nişte bani cu care n-au ce face“, a spus Teodor Radu.

Nici reprezentanţii executivului nu au înghiţit pastila PSD. „Executivul nu este împotriva proiectului, însă trebuie reţinut că nu poate fi adoptată o astfel de hotărâre fără ca autoritatea să aibă capacitatea de determinare a fondurilor pentru finanţare“, a arătat secretarul Craiovei, Nicoleta Miulescu.

 

Cine plăteşte

 

Unul dintre aspectele neglijate de pesedişti în documentare este cel al capacităţii de finanţare. Potrivit raportului Direcţiei economice a primăriei, bugetul Craiovei ar fi subţiat cu 12 milioane de lei pe an la prima strigare. În plus, teoria nu bate deloc cu practica, după cum s-a demonstrat în cazul abonamentelor speciale pentru alte categorii de persoane. „Până în decembrie 2007 se eliberau aproximativ 14.000 de abonamente speciale pentru pensionari, la care nu se aplica gratuitate, ci doar diverse cote de reducere. După ce s-a aplicat gratuitatea, numărul abonamentelor speciale a crescut din prima lună, respectiv în ianuarie 2008, ajungând în martie la peste 40.000. Această experienţă trebuie avută în vedere şi în cazul elevilor şi studenţilor, unde suntem nevoiţi să luăm în calcul eliberarea de abonamente gratuite la cel puţin 60% din numărul lor total. Calculele arată că în ultimele trei luni ale acestui an ar trebui suportate din bugetul local peste trei milioane de lei pentru abonamentele speciale pentru elevi şi studenţi“, a spus directorul economic al primăriei, Nicolae Pascu.

În prezent, din bugetul local este suportată cota de 20% din valoarea abonamentelor speciale pentru elevi, municipalitatea intenţionând din toamna anului trecut să majoreze experimental această cotă, demers rămas la stadiul de intenţie tocmai din pricină că bugetul pe 2008 nu poate fi controlat în totalitate de actuala administraţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII