24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuinţe trecute sub tăcere

Locuinţe trecute sub tăcere

Cele opt familii din comuna Mateeşti, din judeţul Vâlcea, care au rămas fără case în februarie şi martie 2008, din cauza alunecărilor de teren de la halda de steril Panga Nord, au deţinut şi câte două locuinţe.

Sinistraţii din Mateeşti care au pichetat miercuri primăria din localitate, solicitând ajutoare, s-au întâlnit ieri, la sediul Prefecturii Vâlcea, cu Radu Renga, prefectul judeţului. În urma discuţiilor şi a analizei documentelor s-a constatat că toate cele opt familii, care au trecut în februarie şi martie printr-o perioadă extrem de grea, au avut la un moment dat două case, nu doar una. În 1985, 58 de familii din zona în care s-a construit halda de steril Panga Nord au fost expropriate şi au primit despăgubiri de la Exploatarea Minieră Berbeşti (EMB). Fiecare familie a primit atunci pentru locuinţă şi 250 de metri de teren, 30.000 – 35.000 de lei. Unii deţineau suprafeţe mai mari de teren, dar au primit bani doar pentru 250 de metri, conform legilor de atunci. Cu aceşti bani, oamenii şi-au făcut a doua casă. „Din cele 58 de familii expropriate, 15 au rămas în zonă şi au fost lăsate să stea acolo. A venit Revoluţia din 1989 şi s-a schimbat legislaţia. Cele 15 familii care au rămas în zonă au acţionat EMB în instanţă şi au obţinut în 1992 o hotărâre judecătorească, pe baza căreia au fost repuse în drepturi, pentru terenurile şi casele pentru care fuseseră despăgubite, în 1985. Aceste familii au rămas în locuinţele lor fără să restituie banii luaţi de la Exploatare. Cele 15 familii şi-au făcut a doua locuinţă cu banii de la EMB, pe care au trecut-o pe numele copiilor ori au vândut-o şi nu o mai au în documente. De exemplu, familia Ilina a avut a doua casă în comuna Slătioara, pe care a vândut-o în 2005“, a declarat Radu Renga. În prezent, nu se ştie dacă sinistraţii vor primi alţi bani, în afara ajutorului de urgenţă, dat de guvern, şi a celor două date de consiliul judeţean şi de Consiliul Local Mateeşti, imediat după demolarea caselor.

 

Fără curent electric în module

 

Două dintre cele opt familii de sinistraţi care locuiau la rude, Ioana Gârlă şi Adrian Golescu, s-au mutat în locuinţele modulare puse la dispoziţie de guvern. Membrii acestora s-au plâns prefectului că modulele nu sunt branşate la reţeaua electrică şi nu au lumină. S-a luat decizia ca modulele să fie electrificate, dar nu se ştie dacă oamenii vor avea lumină de Paşti. „Am făcut toate avizele necesare. O să merg astăzi cu ele la CEZ Distribuţie, să văd când vin în zonă să lege containerele la reţeaua electrică. Nu ştiu dacă oamenii vor avea curent electric de Paşti“, a spus Nicolae Stănişor, primarul comunei Mateeşti. Cea de-a opta familie strămutată, Golescu, a fost asigurată de prefect că în perioada imediat următoare o să primească 25.000 de lei, ajutor de urgenţă de la guvern, precum şi 6.000 de lei de la CJ Vâlcea.

„De asemenea, aşteptăm să apară şi raportul făcut de comisia ministerială pentru a vedea dacă halda s-a făcut conform proiectului şi cine e vinovat de ceea ce s-a întâmplat acolo. Locuitorii ale căror suprafeţe de teren arabil au fost afectate de steril pot fi despăgubiţi dacă deţin acte pe pământurile respective. Ei vor fi despăgubiţi după ce se stabileşte cine este vinovat de această situaţie. Cert este că sunt nişte oameni în necaz, care trebuie ajutaţi“, a susţinut Radu Renga. În ceea ce priveşte restul familiilor care au case în zona haldei, prefectul le-a explicat că, după toate măsurătorile, reiese că alunecarea s-a stabilizat şi nu a mai înaintat deloc în zona caselor, de la începutul lunii martie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS