13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIepuraşul, la Centrul de recuperare

Iepuraşul, la Centrul de recuperare

Reprezentanţi ai Pan Group au mers ieri cu biscuiţi, rulade, prăjiturele, napolitane şi cozonaci la Complexul de servicii comunitare pentru copilul mic cu handicap sever „Vis de copil“ din Craiova. Pentru cadourile de Iepuraş, micuţii au mulţumit prin versuri şi cântece.

„Am adus 50 de pachete a câte 23,60 lei fiecare. Este cadoul nostru de Paşte. Mâine vom merge şi la bătrâni. S-au obişnuit să îi vizităm de Sărbători şi abia ne aşteaptă“, a spus Silvia Golea, şefa Serviciului administrativ, „mama India“, cum o numesc colegii.

 

Aceşti copii nu apar pe lume întâmplător

 

Serbarea a început înainte de 11.00. S-a încheiat repede, căci celor mici nu le place să piardă timpul. Recită repede şi cântă melodii scurte, pentru ca apoi să treacă la altceva. Sunt 46 de prichindei care vin la Centrul de recuperare şi reabilitare din cadrul complexului, dar numai 25 au venit ieri la serbare, însoţiţi de părinţi sau bunici. Îşi găsesc repede un loc în holul instituţiei şi se aşază în cerc, pe scăunele sau în picioare. Îmbrăcat în costum negru, cu o cămaşă portocalie şi papion la gât, Cătălin recită râzând câteva versuri. Lângă el, Bianca şi Loredana, cu hăinuţe gemene, aplaudă zgomotos. Iulia, fetiţa în verde, priveşte cu interes spre plasele mari de la picioare. Nadia se plimbă prin faţa tatălui, neavând astâmpăr. „Cei mai mulţi sunt copii cu sindromul Down şi cu autism şi nici unul nu are mai mult de şapte ani. Sunt integraţi în programe personalizate de recuperare, beneficiind, în funcţie de diagnostic, de stimulare audiovizuală, logopedie, kinetoterapie etc. Iar părinţii sunt foarte implicaţi, cum află de o terapie nouă, se interesează, vin să întrebe, vor să o încercăm. Poate metoda respectivă are mai mult succes“, descrie medicul Anca Oprescu lumea copiilor cu probleme. Sunt lipicioşi şi afectuoşi. „Cred că un astfel de copil îţi este dat ca să înveţi ceva, ceva ce nu ai putea observa altfel. Nu apar pe lume întâmplător, nu cred că sunt un accident. De la ei ai de învăţat“.

 

Un pachet pentru fiecare

 

La etaj, în dormitoare şi în sălile de joc, alţi 16 copii. Boala lor este mult mai gravă, iar diagnosticul, mult mai tranşant: sechele de encefalopatie infantilă, retard psihomotor sever. „Pe scurt, ceea ce se numeşte paralizie cerebrală. Nu pot vorbi, nu pot mânca singuri. Unii sunt imobilizaţi la pat. Avem două fetiţe care au malformaţii congenitale de cord“, continuă medicul instituţiei. Pachetele de la Pan Group îi lasă indiferenţi. În lumea lor, biscuiţii şi prăjiturelele n-au nici o noimă. Un singur copil se îndreaptă strigând spre plasele încărcate. Îi place să le controleze şi nici una nu scapă neatinsă. Se întoarce apoi la jocul lui şi uită complet de ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU