3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de firme, amendate de OJPC

Zeci de firme, amendate de OJPC

Mai mulţi operatori economici din Mehedinţi, care activează în domeniul materialelor de construcţii, au fost amendaţi de inspectorii OJPC, după ce au fost descoperiţi cu nereguli, în urma unui control.

 

 

MEHEDINŢI. Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Mehedinţi au demarat o acţiune de verificare pe linia respectării prevederilor legale privind comercializarea materialelor de construcţii la producători, importatori, distribuitori şi detailişti.

Au fost controlaţi 15 operatori economici din judeţ, la care s-au găsit nereguli. Au fost verificate materiale de construcţii în valoare de 789.517 lei, din care au fost descoperite cu abateri mărfuri în valoare de 214.785 de lei, respectiv 27,20% din totalul produselor.

S-a constatat că firmele care comercializează materiale de construcţii nu respectă nici normele elementare de protecţie a consumatorilor, neregulile pornind de la neafişarea denumirii produsului până la vânzarea unor mărfuri cu termenul de valabilitate depăşit ori fără a fi însoţite de certificatul de garanţie. Ceea ce i-a pus pe gânduri pe inspectorii OJPC este faptul că, în perioada 2007-2008, la instituţie nu au fost înregistrate reclamaţii privind comercializarea materialelor de construcţii.

Şapte operatori economici din Drobeta Turnu Severin comercializau gresie şi faianţă importate din Spania, obiecte sanitare (chiuvete, WC-uri, bazine importate din China), fără a avea menţionate pe etichetă denumirea, marca producătorului ori ale importatorului. „În urma controlului efectuat de inspectorii OJPC la şapte operatori economici care comercializau parchet, obiecte sanitare, căzi şi cabine de duş,
s-au constatat abateri privind neînsoţirea certificatului de garanţie şi instrucţiunile la vânzarea produselor de folosinţă îndelungată“, a precizat inspectorul-şef al OJPC Mehedinţi, Renata Nanciu.

 

Alte nereguli

 

Alte deficienţe depistate de inspectorii OJPC au fost descoperite la zece operatori economici, care aveau materiale cu termenul de valabilitate depăşit. Aceştia comercializau vopsea pentru lemn şi metal cu termenul de expirare între 1 februarie şi 3 martie, chit pentru faianţă, gresie cu data expirării pe 2 februarie, silicon pentru obiecte sanitare ce expirase de pe 9 decembrie 2007, silicon pentru construcţii, vopsea lavabilă, adeziv universal, colorant pentru lavabilă, glet, spumă poliuretanică, adeziv pentru lipit diferite materiale şi altele. Abateri au fost constatate şi la alţi patru operatori economici din Drobeta Turnu Severin, care comercializau parchet de import din China, plasă şi fibră de sticlă pentru construcţii, plăci de rigips, plăci de fibră de sticlă ondulată, plăci Tego, plasă grilaj de fixare, folie pentru parchet fără caracteristici tehnice şi calitative ale produselor şi fără instrucţiuni de folosire.

În urma acestui control, au fost oprite de la comercializare toate produsele expirate de la operatorii economici descoperiţi cu nereguli şi au fost aplicate 15 amenzi contravenţionale, în valoare de 44.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS