10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSocietăţile de prelucrare a cherestelei, amendate

Societăţile de prelucrare a cherestelei, amendate

Nereguli cu nemiluita, mulţi lucrători fără forme legale şi sancţiuni drastice pentru majoritatea societăţilor din domeniul prelucrării cherestelei din judeţ. Acesta este rezultatul campaniei desfăşurate zilele trecute de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

 

 

OLT. Acţiunea a urmărit atât respectarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii, cât şi a Codului Muncii. La cele 20 de unităţi controlate, au fost depistate peste 130 de deficienţe, iar valoarea amenzilor aplicate a însumat 65.000 de lei. Au fost găsiţi 11 muncitori la negru, iar două utilaje care reprezentau un pericol pentru angajaţi au fost oprite.

Pe lista neagră a inspectorilor de muncă a fost şi SC Thunder Trade SRL, firma la care anul trecut s-a produs un accident de muncă mortal. Cu toate că munca în această societate nu ar trebui să se facă fără o cunoaştere riguroasă a tuturor riscurilor la care se expun angajaţii, verificările efectuate zilele trecute au scos la iveală că reprezentanţii unităţii nici măcar nu au realizat evaluarea acestor riscuri. Amenda aplicată a fost de 8.000 de lei. Tot aici, inspectorii au sesizat că angajatorul nu respectă prevederile legale cu privire la munca de noapte, motiv pentru care au mai dat o amendă de 1.500 de lei.

 

Munca la negru ia amploare

 

Societatea din domeniul debitării şi prelucrării cherestelei cu cele mai mari probleme în ce priveşte munca la negru a fost Euro Packing Production SRL Caracal. Şapte persoane au fost primite aici la lucru, fără ca angajatorul să le încheie contracte individuale de muncă. Pentru această abatere gravă, patronul va fi nevoit să plătească o amendă de 10.500 de lei, dar şi să întocmească acte legale pentru toţi lucrătorii.

Persoane lucrând la negru au fost descoperite, în urma controalelor, şi la alte patru societăţi din domeniul prelucrării lemnului din judeţ.

Fenomenul muncii la negru a luat amploare şi în alte domenii de activitate, pe lângă cele 11 cazuri de la firmele de prelucrare a lemnului, descoperindu-se alte 12 persoane aflate în aceeaşi situaţie în construcţii, transporturi rutiere şi tâmplărie de aluminiu. „Tot pentru munca la negru au fost amendate alte cinci societăţi, din diverse domenii, cum ar fi construcţiile sau transporturile rutiere. La SC Castilia SRL Corabia, SC Internaţional Construct BT SRL Balş, SC Veneta Darcom SRL Balş, SC Elmar Popescu SRL Balş şi SC Elisabeth Cris SRL Cezieni au fost găsiţi câte trei lucrători pentru care angajatorul nu întocmise contracte de muncă. Amenzile aplicate în cele cinci cazuri au fost drastice“, a spus Eugen Mitu, inspectorul-şef al ITM Olt.

 

Amendă pentru Direcţia Silvică

 

Printre unităţile cu abateri s-a numărat şi Direcţia Silvică Olt. Întrucât au descoperit că instituţia nu avea fişe ale posturilor pentru angajaţii săi, reprezentanţii ITM au aplicat o amendă în valoare de 8.000 de lei. Aceeaşi sumă, pentru aceeaşi abatere, o va plăti şi SC Negorom SRL Verguleasa.

O societate de prelucrare a lemnului din Văleni va plăti 7.000 de lei pentru neefectuarea instructajului periodic al angajaţilor, iar administratorul de la SC Lemn Prod SRL Scorniceşti a fost amendat cu 4.000 de lei pentru neasigurarea materialelor de instruire a salariaţilor. Tot la această societate au fost oprite două echipamente tehnice, un abric şi un banţic, întrucât puneau în pericol siguranţa muncitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS