17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţie cu iz penal

Licitaţie cu iz penal

Primăria Brezniţa de Ocol a organizat, în urmă cu o jumătate de an, o licitaţie pentru o lucrare de 600.000 de lei. În prezent, membrii comisiei de licitaţie sunt cercetaţi penal, după ce au fost acuzaţi că ar fi tras sforile ca să câştige firma pe care o agreau.

MEHEDINŢI. Cei care s-au ales cu dosar penal sunt chiar viceprimarul comunei Brezniţa de Ocol, Constantin Basarabă, împreună cu o salariată a instituţiei, Nicoleta Ţăranu, şi un jurist de la Consiliul Judeţean Mehedinţi, Tiberiu Sorin Dincă. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce s-a stabilit că în calitate de membri ai unei comisii de licitaţie au desemnat câştigătoare o firmă care nu îndeplinea toate condiţiile solicitate.

Firma care a câştigat 96,62 puncte şi cu o ofertă de 604.474 de lei se numeşte SC Wien Bau SRL şi este condusă de administratorul Sever Vişan. Dintre participanţi, doar firma SC Plast Construct SRL, reprezentată de Nicolae Cică, a făcut contestaţie şi reclamaţie la Parchet.

Din spusele martorilor, se pare că administratorul firmei câştigătoare are o soră care este jurist la Consiliul Judeţean Mehedinţi, la care a „apelat“ pentru obţinerea actelor necesare înscrierii la licitaţia de 600.000 de lei. În urma verificării dosarului de licitaţie, oamenii legii au stabilit că firma Wien Bau nu avea certificat ISO de mediu, nu avea bilanţul financiar conform, adică era pe pierdere, iar una dintre condiţii era să fie pe profit, şi în documentaţia prezentată iniţial a specificat că durata de execuţie a lucrării va fi de 30 de zile.

Lucrarea ce trebuia efectuată şi care valorează peste 600.000 de lei constă în construirea unei şcoli cu două clase şi grădiniţă în satul Magheru, comuna Brezniţa de Ocol. Licitaţia a fost organizată la sfârşitul anului trecut de primăria localităţii, banii fiind alocaţi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Viceprimarul Constantin Basarabă susţine că este nevinovat şi că va colabora cu organele de urmărire penală.

„Atât eu, cât şi ceilalţi colegi ai mei suntem nevinovaţi. Nu am avantajat pe cineva. Am avut şi un jurist de la CJ în comisie şi sunt convins că nu am greşit. Termenul de execuţie a lucrării prezentat de firma câştigătoare a fost de patru luni, adică 120 de zile, nu de 30 de zile. Firma care a pierdut a avut un termen de execuţie de şase luni, de aceea are punctaj mai mic!“, a declarat viceprimarul Basarabă.

Dosarul este acum la poliţie, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.

„Serviciul de Investigare a Fraudelor a început urmărirea penală faţă de Constantin Basarabă, de 53 de ani, Tiberiu Sorin Dincă, de 37 de ani, şi Nicoleta Ţăranu, de 26 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 246 Cod Penal. Cele trei persoane, în cursul anului 2007, în calitate de membri ai unei comisii de licitaţie, au atribuit lucrări de construcţii în valoare de 604.474 lei unei societăţi comerciale care nu îndeplinea condiţiile legale, vătămând interesele celorlalţi participanţi“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Carin Sică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU