Acasă Local Confruntare pestriţă la judeţ

Confruntare pestriţă la judeţ

Premieră la alegerile locale din acest an. Un italian şi-a depus candidatura pentru o funcţie de consilier judeţean la Dolj, făcând uz de prevederile legale care permit cetăţenilor din statele membre să candideze oriunde pe teritoriul Uniunii Europene.

Scrutinul care scoate la bătaie funcţii din administraţia publică locală aduce în acest an o noutate absolută în materie de candidaţi. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Lucian Mihai-Zamfir, a declarat ieri că în cursa din 1 iunie s-a înscris un cetăţean italian, Emanuele C. Leoni, care candidează din partea Asociaţiei Italienilor din România RO.AS.IT, acesta fiind, de altfel, singurul candidat al asociaţiei la Dolj. Din datele furnizate de BEJ reiese faptul că Emanuele Leoni are 36 de ani şi s-a născut la Frankfurt. „Candidatura este efectul direct al intrării României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Cetăţenii din celelalte ţări membre au dreptul de a fi aleşi în aceleaşi condiţii ca şi românii, singurele prevederi suplimentare care trebuie îndeplinite fiind legate de actele care însoţesc depunerea candidaturii“, a spus ieri Zamfir. Potrivit acestuia, italianul a trebuit să dovedească faptul că are domiciliul în circumscripţia electorală din Dolj şi că nu şi-a pierdut drepturile electorale în ţara de origine.

 

Minorităţile, în competiţie pentru CJ

 

Cu toate că azi este ultima zi de depunere a candidaturilor pentru preşedinţia CJ sau pentru un post de consilier judeţean, organizaţiile „grele“ nu s-au grăbit să depună listele cu pretendenţi. În timp ce la şefia CJ singurul care şi-a depus candidatura este Constantin Şerbănoiu, în competiţia pentru cele 36 de fotolii de consilieri s-au înscris doar patru formaţiuni politice. Este vorba de Partidul Pentru Patrie, cu un singur candidat, care se află în competiţie şi pentru un post în Consiliul Local Craiova, Asociaţia Italienilor din România, tot cu unul, Asociaţia Macedonenilor, cu o listă de cinci candidaţi, şi Partidul Ecologist Român, cu 11.

 

Candidaţii PER, decimaţi de birocraţie

 

Un caz aparte a fost cel al candidaţilor din partea PER Dolj, care au fost tăiaţi de pe liste de preşedintele Nicolae Nicolaescu din cauza nenumăratelor acte pe care organizaţia trebuie să le depună pentru fiecare. Acesta a declarat ieri că, deşi 40 de persoane au făcut cerere pentru a candida la consiliul judeţean, doar 11 au rămas în final pe listă. „Au venit la partid şi au depus cereri pentru a fi pe liste 40 de persoane. Am văzut că era un dosar gros şi am început să mai tai din ele. Am rămas cu 11 persoane. Degeaba puneam 40 de oameni. Nu aş putea să spun pe ce procent ne bazăm, că oricum ne fură ăştia la vot“, a declarat preşedintele PER Dolj, Nicolae Nicolaescu.

 

Candidaturi pe ultima sută de metri la primărie şi CL Craiova

 

În ceea ce priveşte competiţia pentru Craiova, până ieri nu fuseseră validate decât două candidaturi pentru fotoliul de primar şi o listă de candidaţi pentru consiliul local. Pentru fotoliul de primar, BEC a admis două candidaturi, din partea PSD-Constantin Titel Petrescu intră în competiţie Ionuţ Dascălu şi din cea a PRM va candida Constantin Băducă, preşedintele PRM Dolj. Ieri şi-a depus candidatura pentru primărie şi edilul-şef în funcţie, Antonie Solomon, care va candida din partea PD-L. Pe lângă acesta, organizaţia municipală a PD-L a depus şi lista de candidaţi pentru consiliul local. BEC a respins săptămâna trecută candidatura independentă a lui Alexandru Andriţoiu pe motiv că acesta a strâns numai 2.000 de semnături, faţă de 5.263, câte erau necesare potrivit legii. La consiliul local fusese validată până ieri doar lista PRM de candidaţi, în care se regăseşte pe primul loc Constantin Băducă.

Exit mobile version