9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGoana după ştampile pentru şomaj

Goana după ştampile pentru şomaj

La acţiunea desfăşurată în trei oraşe ale judeţului Olt au fost oferite 459 de locuri de muncă şi s-au prezentat 930 de persoane, dintre care doar 45 au fost angajate. Solicitanţii voiau slujbe uşoare şi bine plătite, iar angajatorii se plângeau că oamenilor le place să stea în şomaj.

 

 

 

Bursa locurilor de muncă pentru şomeri, organizată vineri de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt la Slatina, Caracal şi Corabia, s-a transformat într-o adevărată goană după ştampilele necesare prelungirii şomajului. Cel puţin aşa s-a întâmplat la Slatina, unde, cu toate că holul Casei de Cultură a Tineretului a fost asaltat de şomeri, foarte puţini au fost interesaţi cu adevărat să îşi găsească un loc de muncă, majoritatea prezentându-se doar pentru a găsi trei angajatori care să le certifice, printr-o ştampilă, că nu îi pot angaja la firmele lor. Dacă unii dintre reprezentanţii angajatorilor au pus ştampilele fără să se uite măcar pe hârtie, mulţi dintre ei s-au enervat când au văzut cât de dezinteresaţi sunt şomerii de găsirea unui loc de muncă.

Potrivit datelor oferite de AJOFM, în cele trei oraşe în care s-a desfăşurat bursa s-au prezentat în total 930 de persoane care îşi căutau un loc de muncă (în condiţiile în care organizatorii se aşteptau să vină 1.220). Dintre acestea, doar 45 au fost încadrate vineri, majoritatea urmând să lucreze în agricultură, confecţii textile sau construcţii. Pe listele angajatorilor s-au înscris în vederea încadrării numai 425 de persoane, mai puţin de jumătate dintre cele prezente la bursă.

„Vrem un serviciu stabil“

 

Mulţi dintre şomerii prezenţi vineri la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina nu erau la prima participare la o bursă. Ei veniseră în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă stabil, nu ca sezonieri, şi că nu se vor omorî cu munca. „Noi vrem să ne găsim în domeniul agricol, ca mecanici sau tractorişti, dar la vârsta noastră e mai greu. Am munci şi în construcţii, dar pe utilaje, nu la betoane. Am mai venit şi altă dată, dar nu am găsit decât muncitori necalificaţi, cărăuşi pe şantier, şi nu ne convine“, a spus un bărbat din Găneasa.

Tinerele din mediul rural, multe dintre ele având calificări în confecţii textile, ocoleau angajatorii din domeniu, pe motiv că salariile sunt prea mici. „Nu mai vreau în confecţii, că am lucrat şi ştiu cum e. Sunt salarii mici, program lung, şefii ţipă la tine. O să caut vânzătoare, că s-o câştiga mai bine“, a spus o tânără din Piatra Olt.

Cei care primesc indemnizaţie de şomaj nici măcar nu s-au sinchisit să se uite pe la standurile angajatorilor, tăbărând în grupuri la mesele celor care le puneau ştampilele de refuz fără să stea la discuţii. „Am mai fost la burse şi ştiu că nu e nimic. Ne roagă numai cu locuri la croitorie sau vânzătoare, salarii mici şi muncă multă. Mai bine stau acasă până termin şomajul, apoi voi vedea ce fac“, a spus o femeie din Slatina, trecută de prima tinereţe.

 

„Nu le place munca“

 

Dezamăgiţi de dezinteresul celor aflaţi în căutarea unui serviciu, reprezentanţii angajatorilor au fost de părere că singurii vinovaţi pentru lipsa banilor sunt şomerii, care nu vor decât să trăiască pe spinarea statului. Dacă unii le-au acordat ştampilele după care alergau cu disperare prin sală, alţii s-au răstit la solicitanţi, pe motiv că nici măcar nu întreabă ce locuri de muncă vacante sunt expuse. „Foarte puţini se interesează să îşi găsească serviciu. Ne întind foile să le punem ştampila. Nici măcar nu se uită la noi. Le ştampilez hârtia şi trec mai departe“, a declarat un patron care dorea să angajeze patru vânzătoare.

Cei care aveau nevoie disperată de personal refuzau să ştampileze foi la nesfârşit. „Nici măcar nu te-ai uitat ce angajez, că poate aş putea să te încadrez, şi vrei şampilă! V-aţi învăţat aşa, să staţi acasă şi să vă plângeţi că nu aveţi bani! Munca e grea, toţi muncim, să avem cu ce trăi“, a strigat unul dintre angajatori.

În total, în cele trei oraşe în care s-a desfăşurat bursa, au fost puse la bătaie 459 de locuri de muncă, dintre care 278 la Slatina, 142 la Caracal şi 39 la Corabia. Au participat 60 de societăţi, 29 la Slatina, 24 la Caracal şi şapte la Corabia. Majoritatea posturilor vacante s-au adresat şomerilor cu studii medii, mai puţin de zece fiind pentru absolvenţii de studii superioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS