5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMafia balastului, scoasă basma curată

Mafia balastului, scoasă basma curată

Anunţată în urmă cu o lună, verificarea „la sânge“ a activităţilor de extracţie şi sortare a agregatelor minerale utile, un domeniu plin de ilegalităţi în care operează mafia balastului, i-a scos basma curată pe vinovaţi.

 

 

OLT. Raportul comun al comisiei care a controlat balastierele arată că societăţile care au fost descoperite în afara legii au scăpat. Acest lucru a fost confirmat şi de prefectul de Olt, Ştefan Nicolae, ieri, într-o conferinţă de presă. Cel care a pus la cale seria de controale şi care a emis un ordin privind înfiinţarea comisiei a spus: „Sunt dezamăgit şi le-am spus-o şi membrilor comisiei. Nu s-au dispus decât măsuri şi termene pentru intrarea societăţilor găsite cu nereguli în legalitate. Sunt supărat“. Deşi membrii comisiei aveau de partea lor legea şi deşi au descoperit zeci de societăţi comerciale care nu aveau autorizaţii sau avize, totul a fost muşamalizat.

 

36 de firme, verificate

 

Controlul a debutat pe 10 martie 2008 şi a durat o lună. În urmă cu o săptămână, prefectul judeţului anunţa că verificările sunt pe final şi că mai durează până când fiecare membru al comisiei îşi întocmeşte raportul. Reprezentanţii celor nouă instituţii implicate au verificat 36 de societăţi comerciale care se ocupă fie cu extracţia de balast, fie cu sortarea de agregate minerale. Au fost depistate opt societăţi care nu aveau autorizaţia de mediu, 19 care nu deţineau autorizaţia de construcţie, 11 care nu aveau avizul de medicina muncii şi şapte care nu efectuaseră scoaterea terenului din circuitul agricol, aşa cum cere Legea nr. 18/1991. Singurele măsuri radicale sunt două dosare penale întocmite unor firme care nu au solicitat actele de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor.

Alte 12 societăţi nu desfăşurau activitate de extracţie. Firma senatorului Ion Toma, preşedintele PSD Olt, a fost anunţată de control, astfel că, la data verificării, nu lucra, dar nici nu deţinea documentele necesare. La firma omului de afaceri Mircea Zăvelcă, protejatul preşedintelui consiliului judeţean, Jenel Copilău, au fost descoperite mai multe nereguli, dar s-au dat termene pentru intrarea în legalitate.

În privinţa depozitelor de balast, a cantităţilor extrase şi a celor valorificate nu s-a făcut nimic. La unele societăţi se vor face verificări financiar-contabile, oamenii fiind înştiinţaţi înainte de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS