10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiţii în şcoli

Investiţii în şcoli

Sute de mii de lei au plecat de la guvern din nou în bugetele şcolilor doljene pentru consolidarea, reabilitarea, utilarea şi dotarea clădirilor. Nici nu au ajuns bine banii, că managerii de şcoli aşteaptă viitoarele hotărâri de guvern, pentru că investiţiile în infrastructura unităţilor de învăţământ sunt mari.

 

Cu o întârziere de câteva luni, banii pentru investiţiile în unităţile de învăţământ au început să vină, iar managerii de şcoli au făcut deja graficul cheltuirii lor. 112 unităţi de învăţământ au primit 31.748.000 de lei, bani care vor fi cheltuiţi pentru reabilitare, consolidare şi pentru utilităţi. „Toate lucrările care au primit finanţare au avut studii de fezabilitate. O parte din aceşti bani sunt cei pe care şcolile nu au reuşit să îi cheltuiască anul trecut, dar sunt şi unităţi de învăţământ care au primit fonduri pentru începerea lucrărilor. Prioritare au fost unităţile de învăţământ care au lucrări în derulare şi care aveau nevoie de bani pentru a le finaliza, un asemenea exemplu fiind Şcoala Teasc, unde acoperişul este în construcţie“, a explicat Luminiţa Popescu, inspectoare generală a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

 

400.000 de lei pentru „Carol I“

 

Prin Hotărârea de Guvern nr. 370/2008, Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova a primit 400.000 de lei pentru consolidare, bani care vor fi folosiţi pentru finalizarea lucrărilor de la corpul III. „Aceşti bani i-am solicitat încă de anul trecut, de la rectificare bugetară, când toate şcolile din Dolj au primit fonduri, mai puţin «Carol I». Noi ceruserăm, de fapt, 500.000 de lei pentru a termina lucrările la corpul III, dar şi ce am primit este binevenit, pentru că în două luni vom avea o clădire nouă, pe care o vom inaugura la începutul anului şcolar. De la primărie ni s-au mai alocat 50.000 de lei pentru studii tehnice la corpul II, unde investiţia se va ridica la zeci de milioane pentru că este un monument istoric şi trebuie restaurate şi toate operele de artă din interior“, a explicat Daniel Barbu, directorul CN „Carol I“ din Craiova, CN „Fraţii Buzeşti“ a primit 200.000 de lei pentru consolidări, CN „Elena Cuza“, 650.000 de lei pentru reabilitare, CN „Nicolae Titulescu“, 400.000 de lei, iar Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, 300.000 de lei, tot pentru reabilitare. Guvernul a alocat 250.000 de lei pentru construirea Grădiniţei nr. 12 a CN „Ştefan Velovan“, care va fi evacuată din blocul unde funcţionează după ce acesta a fost revendicat şi retrocedat.

Bani pentru utilităţi şi campusuri şcolare

Aproximativ 50 de şcoli, printre care şi Şcoala nr. 26 Mofleni din Craiova, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti, Liceul Teoretic Bechet şi Liceul „Independenţa“ Calafat au primit fonduri pentru utilităţi. Chiar dacă nu au reuşit să cheltuiască toţi banii alocaţi anul trecut, cele patru unităţi de învăţământ unde se vor face campusuri şcolare au primit din nou fonduri pentru construcţii. Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“ din Craiova a primit două milioane de lei, Liceul Teoretic din Bechet, 1,5 milioane, Grupul Şcolar „Ştefan Anghel“ din Băileşti, 1,6 milioane, iar GS „George Bibescu“ din Craiova, 1,5 milioane de lei. „Trebuie să finalizăm proiectarea, să facem licitaţia pentru construcţie şi sperăm ca, până la sfârşitul anului şcolar, să începem lucrările. Aceşti bani ne vor ajunge, dar mai avem nevoie de fonduri pentru terminarea atelierelor şi dotarea lor. Aici este vorba de o investiţie foarte mare, pe doi ani, şi este nevoie de mulţi bani“, a precizat Petre Cauc, directorul GS „George Bibescu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU