6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVâlceanul Lazăr Comănescu, ministru de externe

Vâlceanul Lazăr Comănescu, ministru de externe

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis ieri după-amiază preşedintelui Traian Băsescu propunerea de numire a lui Lazăr Comănescu, fost ambasador al României la UE, la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, post rămas vacant în urma demisiei lui Adrian Cioroianu. În urma unei discuţii telefonice cu şeful guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi-a dat acordul, semnând tot ieri după-amiază decretul privind numirea lui Comănescu pe funcţia de ministru de externe.

Devenit al treilea ministru de externe din guvernul Tăriceanu, după Mihai Răzvan Ungureanu şi Adrian Cioroianu, Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în judeţul Vâlcea, pe 4 iunie 1949, este căsătorit şi are o fiică. A intrat în Ministerul de Externe în 1972, unde a lucrat la Departamentul Organizaţii Economice Internaţionale până în 1982. Apoi, timp de opt ani, din 1982 până în 1990, a preferat catedra de relaţii economice internaţionale de la Academia de Studii Economice din Bucureşti. După Revoluţie a revenit la Ministerul Afacerilor Externe, pe postul de consilier, şi din 1993, pe cel de ministru-consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. A revenit în ţară timp de un an, 1994-1995, ca director al Direcţiei Uniunea Europeană. În 1995 a fost numit director general, consilier al ministrului afacerilor externe, director de cabinet (în timpul mandatului lui Teodor Meleşcanu), iar din 1995 până în 1998 a fost secretar de stat în minister.

Considerat expert în relaţiile cu Uniunea Europeană, s-a aflat fără întrerupere la Bruxelles din 1998 până la sfârşitul lui 2007, când şi-a încheiat mandatul de ambasador la UE. Între 1998 şi 2001 a fost şeful Misiunii României pe lângă NATO şi UE, iar din 2001 până în 2007, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. După aderarea României la UE, pe 1 ianuarie 2007, Comănescu a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU