12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTerenurile şi clădirile armatei, preluate de primării

Terenurile şi clădirile armatei, preluate de primării

Senatul a adoptat ieri tacit un proiect de lege, prin care terenurile şi clădirile dezafectate aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Apărării urmează să fie declarate spaţii de utilitate publică, iar apoi transferate în administrarea consiliilor locale ale municipiilor şi oraşelor, respectiv Consiliului General al municipiului Bucureşti. Legea mai prevede că primăriile vor îndeplini toate formalităţile în vederea solicitării instanţei judecătoreşti competente a exproprierii, pentru cauză de utilitate publică, a terenurilor şi clădirilor mai sus-menţionate, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, în cazurile în care terenurile şi clădirile dezafectate sunt supuse revendicării de către foştii proprietari.

 

Parcuri sau locuinţe sociale, pe fostele câmpuri de instrucţie

 

După intrarea în vigoare a legii, preşedinţii consiliilor judeţene, respectiv preşedintele Consiliului General al municipiului Bucureşti, şi primarii, împreună cu reprezentanţii Ministerului Apărării, identifică în termen de 60 de zile terenurile şi clădirile dezafectate.

Consiliile locale şi primarii au obligaţia de a întocmi programe în vederea amenajării clădirilor în imobile de utilitate publică sau în vederea construirii de clădiri de utilitate publică, precum locuinţe sociale şi pentru tineri, clădiri pentru educaţie, sănătate şi cultură.

De asemenea, terenurile vor fi amenajate ca spaţii verzi. Costurile de proiectare şi execuţie sunt suportate din bugetul de stat, iar prevederile legii se pun în aplicare în termen de un an de la data predării terenurilor şi clădirilor. Guvernul, prin Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, are obligaţia de a urmări îndeplinirea prevederilor legii, iar la expirarea termenului prefecţii înaintează executivului un raport. Iniţiatorii au prevăzut şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legii, respectiv amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

Proiectul urmează să fie dezbătut la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII