Face sobe la 83 de ani

Autori


Ion Groza este cel mai bătrân sobar din judeţul Gorj. Sobele care purtau marca Atelierelor Groza erau o emblemă a calităţii, iar unele încă se găsesc în casele vechi şi în clădirile primelor licee din Târgu Jiu.

GORJ. Ion Groza locuieşte, împreună cu familia sa, pe strada 14 Octombrie din Târgu Jiu. La cei aproape 83 de ani pe care îi are, bătrânul mai face sobe şi curăţă coşuri, iar dacă este nevoie, se urcă pe acoperişurile locuinţelor. El nu crede că va renunţa prea curând să practice această meserie. Tatăl său, Vasile Groza, deţinea un atelier în Târgu Jiu, unde fabrica teracota pe care o folosea la făurirea sobelor. Produsele se deosebeau de altele pentru că purtau însemnele «Atelierelor Groza», care reprezentau un certificat al calităţii. Face sobe de la o vârstă fragedă. La 15 ani lucra împreună cu tatăl său în atelierul acestuia, unde şi-a făcut şi ucenicia, la fel ca şi fratele lui, care a îmbrăţişat aceeaşi meserie. Atelierul a continuat să funcţioneze mult timp şi după venirea la putere a regimului comunist, dar, până la urmă, a fost demolat. „De la tatăl meu am învăţat meseria. Mergeam la şcoală şi mă duceam să lucrez cu tatăl meu, care era cel mai bun sobar din judeţ. Avea atelier în Târgu Jiu. Se câştiga bine atunci din meseria aceasta, pentru că sobele erau foarte căutate“, a spus Ion Groza.

 

Solicitat să facă sobe în toată ţara

 

După ce a plecat din atelierul tatălui său, Ion Groza a lucrat în cadrul a două unităţi meşteşugăreşti de stat. A fost şeful echipei de sobari şi i-a iniţiat pe mulţi în tainele acestei meserii. Era plătit în funcţie de rezultatele muncii sale, însă unitatea în cadrul căreia lucra încasa cea mai mare parte din bani, iar lui îi revenea doar o cotă foarte mică. A cerut şi obţinut autorizaţie pentru a lucra independent, ca mic meşteşugar. Ion Groza a fost solicitat să facă sobe în toată ţara. A realizat tot felul de sobe din teracotă, cămine şi şemineuri pentru oameni importanţi ai vremii. Pentru el, această meserie nu mai are secrete. Poate să făurească orice model de sobă sau de şemineu din cataloagele de specialitate. Şi acum este căutat de clienţii la care a lucrat în urmă cu 50 de ani. De multe ori s-a întâmplat să fie solicitat să repare sau să cureţe o sobă şi a constatat că aceasta era una care avea însemnele atelierului tatălui său. „Tatăl meu a făcut sobe la liceele mai vechi din oraş, cum ar fi «Tudor Vladimirescu», iar eu am fost şi le-am reparat“.

 

A făcut şemineuri la vila lui Ceauşescu din Sinaia

 


Ion Groza a făcut sobe chiar şi la vila lui Ceauşescu din Sinaia, unde familia fostului dictator venea frecvent în vacanţe. Îşi aminteşte că a fost contactat de cineva care lucra la finanţe. A muncit o săptămână acolo.

După ce a terminat, a fost luat la întrebări de securitate în legătură cu cele văzute la vila fostului dictator. „Tot ce se afla în casă era acoperit cu un cearşaf alb. „Am făcut două sau trei şemineuri. După ce am terminat lucrul, m-am întors acasă. A venit cineva în civil de la miliţie sau securitate să stea de vorbă cu mine. M-a întrebat ce am văzut la vilă şi cine mi-a dat banii. I-am spus că nu am văzut nimic, pentru că pe mine m-a interesat decât să fac şemineurile“, şi-a amintit Ion Groza.

 

Ultimul sobar

 

Bătrânul sobar primeşte o pensie foarte mică şi este nevoit să lucreze şi acum pentru a-şi susţine familia. Perioada de vârf în meseria lui este toamna. Atunci munceşte fără întrerupere. Bătrânul crede că va mai putea lucra fără probleme cinci ani.„Lucrez şi la vârsta asta, dar mai greu. Când eram tânăr făceam o sobă în două zile, iar acum o fac în trei. Sunt autorizat şi plătesc şi acum taxă la stat. Nu am probleme de sănătate şi cred că o să mai pot lucra cinci ani“, a mai spus Ion Groza.

Tatăl şi fratele lui au murit, iar Ion Groza a rămas singurul sobar din renumita lui familie. Odată cu el se vor pierde şi această tradiţie, şi reputaţia care a trecut dincolo de graniţele judeţului. Nu a avut cui să transmită această profesie, pentru că nu a putut să aibă copii. I-au plăcut însă foarte mult, aşa că a înfiat două fete de la orfelinat.

Acum are nepoate şi este bunic. Îl doare sufletul că nu are cui să lase moştenire secretele meseriei, care, odată cu el, se vor pierde: „Este dureros, dar nu am ce să fac. Aş fi vrut să moştenească cineva din familie această meserie şi secretele ei. Am făcut o greşeală că nu am înfiat şi un băiat. E o meserie care nici nu prea se mai caută. Aş fi vrut să găsesc un copil sărman pe care să-l învăţ această meserie. Asta era dorinţa mea“.

În urmă cu aproximativ 30 de ani, Ion Groza a suferit un accident de muncă. S-a tăiat într-un circular la mâna stângă. A stat în spital şi credea că nu mai poate să facă sobe. În urma accidentului, nu a mai putut să-şi folosească două degete de la mâna stângă.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. doriana popescu said:

    Va dati seama,stimati cititori,ce s-ar intampla daca toti romanii ar fi ca Omul acesta??In 10 ani,am depasi Irlanda!Nu am cuvinte pentru a-mi exprima admiratia.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 aprilie 2008

Actualitate

» Salariaţii, acţionari la Complexul Energetic Craiova
» Primarul din Robăneşti, acuzat de furt şi abuz în serviciu
» Drum sechestrat din domeniul public
» Posibila alianţă cu PC încinge spiritele în PSD

Local

» Craiovean împuşcat în Italia
» CE vrea pod la Calafat din 2010
» Vâlceanul Lazăr Comănescu, ministru de externe
» Terenurile şi clădirile armatei, preluate de primării
» Bunicii, agenţi comunitari
» „No ticket“, pe masa consilierilor locali
» Firmele caută studenţi pentru angajare
» Scurte ştiri
» Peste 330.000 de vâlceni au drept de vot
» CAS încheie contracte cu furnizorii de servicii medicale
» 80 de elevi din Olt vor să urmeze liceul militar
» Săptămâna naţională a bibliotecilor
» A ameninţat că se aruncă de pe un stâlp de înaltă tensiune
» Bărbat accidentat la Potcoava
» Campanie de colectare a echipamentelor electrice uzate
» Încă două servicii descentralizate la primărie
» PNL revine la acordarea tichetelor-cadou
» Rugăciunea în vremea Postului Mare
» Oglinzi de familie

Dolj

» Buzatu vrea demisia lui Oprea
» Radu Berceanu nu mai este senator

Gorj

» Mischie, încântat de valul de adeziuni
» Ponta, candidat la Sectorul 5?
» Zeci de transportatori de mărfuri din Gorj au protestat

Sport

» Rezultate
» Scurte ştiri
» Jandarmii strigă hoţii
» 12 medalii pentru scrimerii de la „Petrache Trişcu“
» Şef pe bancă pentru Sorin Toacsen
» Rebelii, suspendaţi
» Pandurii refuză să mai piardă
» Obiectivul Universităţii, nouă puncte în cinci meciuri
» Fanii lui Milan nu-l vor pe Şevcenko
» Chivu l-a învins pe Mutu

Bani & Afaceri

» Inflaţia goleşte buzunarele
» Luptă pe Consiliul de Administraţie de la ACSA
» Iepuraşul vine cu produse bancare speciale
» Registru de impozite, pe internet
» Telefoanele din materiale reciclate vor fi pe piaţă în câţiva ani
» Supermarketurile desfiinţează buticurile

Magazin

» HOROSCOP
» Mâncăruri alese din Provence
» Surprize plăcute la Ambra
» Scurte ştiri

Opinii

» Curăţenia
» Viitorul sună frumos

Top