Acasă Local Bătuţi în azilul de bătrâni

Bătuţi în azilul de bătrâni

Bolnavii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Socială Strehaia, judeţul Mehedinţi, sunt bătuţi şi puşi să spele pe jos de personalul complexului social.

MEHEDINŢI. Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Strehaia se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi.

Persoanele internate aici, supărate din cauza tratamentului la care sunt supuse, au răbufnit şi au făcut o sesizare către Consiliul Judeţean Mehedinţi. Preşedintele CJ, Ion Sîrbulescu, s-a deplasat în centrul social şi a fost surprins de ceea ce se întâmplă aici.

Bolnavii sunt bătuţi, puşi să facă diverse munci şi cei care ar trebui să aibă grijă de ei le fură bani şi lucruri. „Ne bat, domnule preşedinte, se poartă urât cu noi, ne pun să spălăm pe jos şi ne fură din lucruri. Când moare câte unul, asistentele şi infirmierele îi iau banii din sân. Suntem noi bolnavi şi bătrâni, dar nu cred că au dreptul să ne trateze aşa“, a povestit supărată Ofelia Ştefănescu, din Vaslui, internată de zece ani în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Strehaia.

Cadrele medicale ale azilului cunosc acuzaţiile. „Cei internaţi spun că sunt trataţi urât de unele dintre colegele noastre şi că li se fură bani, dar eu nu am văzut nimic. Nu noi facem aşa ceva. La cealaltă secţie se întâmplă aşa ceva, nu la noi“, s-a scuzat Mia Scoroşeanu, infirmieră.

 

Contabilul a fugit cu banii pensionarilor

 

Scandalul izbucnit în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială Strehaia a scos la iveală nereguli mult mai grave. În urmă cu o lună, contabilul complexului, Ioan Narcis Pop, a dispărut cu banii proveniţi din contribuţia pensionarilor cu handicap din azil, peste două sute de mii de lei. Oamenii spun că, de când au fost furaţi banii, se simte o schimbare, mâncarea nu mai este la fel de bună şi nici pastile nu mai primesc. „Erau banii din pensiile noastre, pe care noi îi dăm să aibă cineva grijă de noi. Înainte primeam fructe în fiecare zi, acum, dacă primim o dată pe săptămână e bine“, a povestit una dintre bolnavele centrului.

Ioan Narcis Pop este bănuit de oamenii legii că ar fi delapidat bugetul CJ Mehedinţi prin neplata contribuţiilor la buget încasate de la persoanele asistate din azil. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi a emis pe numele acestuia un mandat de urmărire şi a fost dat în consemn la frontieră. „Din martie 2006 nu au mai depus nici un ban, dar DGASPC nu a trimis auditul intern peste contabil“, a declarat directoarea economică a consiliului judeţean, Eugenia Burtea.

 

Preşedintele CJ a sesizat poliţia

 

Angajaţii de la centrul social s-au scuzat, afirmând că acuzele ce le sunt aduse vin din partea unor bolnavi psihic, dar preşedintele CJ, Ion Sîrbulescu, a declarat că el nu mai poate fi păcălit după ce a văzut ce se întâmplă: „Am fost sesizat să vin la Strehaia, la azilul de bătrâni. Vă spun că mă gândeam că este o simplă sesizare, dar, atunci când am ajuns aici, am găsit bolnavi care munceau, orbi care se plimbau singuri şi oameni care plângeau că angajaţii le fură banii“. Sîrbulescu a sesizat poliţia şi pe mai-marii centrului social. Dacă se adeveresc cele semnalate, directorii complexului, dar şi o parte din angajaţi vor rămâne fără serviciu şi vor răspunde penal în faţa legii. „Este strigător la cer ce se întâmplă aici! O să-i dau pe mâna poliţiei pe vinovaţi. Bătrânii trebuie să fie liniştiţi şi îngrijiţi, nu să fie furaţi şi bătuţi“, a precizat Sîrbulescu.

Exit mobile version