Acasă Local Protest în subteran

Protest în subteran

Nouă ortaci de la Mina Zegujani, din judeţul Mehedinţi, s-au blocat de mai bine de 48 de ore în subteran, în semn de protest faţă de refuzul conducerii carierei de a le pune la dispoziţie un spaţiu pentru sindicatul lor, Solidaritatea ’92.

 

 

 

Iniţial, în mină se blocaseră zece ortaci, însă unul dintre ei a ieşit la suprafaţă ieri-dimineaţă.

Este pentru a doua oară când minerii de la Zegujani recurg la această formă de protest. Pe 10 martie, alţi opt colegi au rămas în subteran aproape 24 de ore, până când conducerea minei a semnat un protocol legat de acordarea unui spaţiu pentru sindicat. La vremea respectivă, conducerea minei a solicitat sindicatului să îndrepte o eroare din hotărârea judecătorească de înfiinţare, în sensul că sediul trebuia să fie în localitatea Husnicioara, şi nu la Floreşti, aşa cum greşit se scrisese în hotărâre.

„Băiatul meu a intrat în mină de mai bine de două zile şi nu mai ştiu nimic de el. Au tot dreptul să protesteze pentru că aici îşi bat joc de ei. Vreau să ştiu dacă e bine“, a spus tatăl unuia dintre cei nouă mineri.

În urma protestului de luna trecută, minerii au fost nevoiţi să dea note explicative şi s-au ales cu referate.

În opinia conducerii minei, protestul celor nouă angajaţi este ilegal şi s-a trimis o comisie care să-i determine să iasă la suprafaţă, însă aceştia nu au dorit să stea de vorbă cu nimeni.

Directorul minei, Alexandru Mihart, a spus că nici cel care a renunţat la grevă nu a dorit să ofere vreo informaţie.

„Până la această oră nu am primit vreo listă cu revendicări. Din păcate, nu refuzul nostru de a dialoga cu aşa-numitul sindicat Solidaritatea 92, căruia nu i-am acordat un spaţiu pentru a-şi organiza un sediu, este mărul discordiei. Protestatarii vor, de fapt, să renunţăm la măsura de a detaşa, din cauza restrângerii activităţii la Mina Zegujani, o parte dintre angajaţi la Cariera Husnicioara“, a spus Alexandru Mihart.

Acesta a adăugat că gestul angajaţilor săi, care se consideră membrii sindicatului Solidaritatea 92, este nejustificat şi incalificabil şi că toţi cei nouă mineri trebuie să răspundă în faţa legii pentru că au luat hotărârea de a şantaja administraţia rămânând blocaţi în subteran mai mult decât le permit normele de protecţie a muncii.

Exit mobile version