Războiu’ lu’ peşte

Autori


Zeci de tone de peşte congelat vor fi retrase din magazinele din judeţele Dolj şi Mehedinţi, după ce inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că acesta este infestat cu un parazit care poate dăuna sănătăţii oamenilor. Distribuitorii acuză însă o conspiraţie la nivel naţional.

 

 

 

Autorităţile sanitare şi distribuitorii de produse congelate au început războiul peştelui. Direcţiile Sanitar-Veterinare (DSV) din Dolj şi Mehedinţi vor să retragă de pe piaţă 24 de tone de macrou oceanic, importat de o firmă din Iaşi, infestat cu parazitul Anisakis. Firma a încheiat un contract comercial cu depozitul frigorific Remia din Craiova, iar de aici, peştele a fost distribuit în toată Oltenia, ajungând în magazine şi, în cele din urmă, în farfuriile oamenilor. Deşi medicii spun că macroul din lotul importat din SUA poate dăuna sănătăţii, nici o persoană nu

s-a îmbolnăvit până acum.

 

Sechestru pe macrou

 

Semnalul a fost dat în Drobeta Turnu Severin, când DSV Mehedinţi a retras dintr-un magazin aproape 40 de kilograme de macrou, alte 1.000 de kilograme urmând să aibă aceeaşi soartă. Peştele infestat a fost descoperit în urma unei sesizări venite din partea unei familii. După ce a prelevat probe, DSV a constatat că macroul începuse să se altereze. În consecinţă, DSVSA a pus sechestru pe întreaga cantitate de peşte, aceasta urmând să fie distrusă. Magazinul din Severin unde a fost descoperit peştele infestat cumpărase de la Craiova peste 100 de kilograme de macrou şi apucase să vândă aproape 70.

 

„Să le arate ei americanilor că peştele lor nu e bun“

 

La Craiova, DSV a pus sechestru pe ultimele şapte tone de macrou rămase în depozitul societăţii Remia. „Am recoltat probe şi a ieşit şi la Craiova parazitul Anisakis, dar în viscere, nu în muşchi. Vom trimite firmei buletinul de analiză şi, după ce primim lista de distribuţie, vom da alerta. O să verificăm şi alte depozite din Craiova. Firma depozitară va trebui să retragă tot peştele distribuit şi să-l predea unei firme de procesare care face conserve. Cine mănâncă un astfel de peşte poate avea probleme digestive şi poate să facă ulcer“, a declarat Dionisie Cioroianu, şeful Serviciului igienă din cadrul DSV Dolj.


Acesta a precizat că, în zilele următoare, inspectorii sanitari vor controla magazinele unde ar fi putut ajunge macroul infestat. Conducerea societăţii Remia, distribuitorul peştelui luat în colimator de medicii veterinari, acuză DSV, spunând că nu este nimic neobişnuit ca peştele oceanic să conţină un astfel de parazit. „Nimeni nu mănâncă intestinele peştelui. Dacă acest parazit ieşea în carne atunci era o problemă şi trebuia distrus. Peştii oceanici cu asta se hrănesc. Noi am cumpărat peştele de la firma GIDACOM din Iaşi, iar ei ne-au pus la dispoziţie toate certificatele de calitate şi de sănătate. În plus, baxurile cu peşte sunt avizate şi de americani. Acum e imposibil ca, dintr-un milion de peşti, să nu găseşti câţiva cu acest parazit. Oricum, în toate depozitele din Craiova cred că este peşte din America. Dacă e cazul, vom retrage tot macroul de pe piaţă. Mă întreb însă cine are interes să prepare peşte oceanic la preţuri mai mici. Să le arate ei americanilor că peştele lor nu e bun“, a declarat Emil Corâci, directorul general al Remia.

Potrivit medicului veterinar al DSV de la Remia, parazitul Anisakis se poate localiza în două locuri. „Unul se duce în viscere, iar altul, în muşchi. În ambele cazuri, potrivit reglementărilor europene în vigoare, peştele trebuie retras de pe piaţă“, a declarat Corina Ştefan.

 

„Inspecţiile sunt o făcătură“

 

Patronul firmei ieşene, care a făcut importul din SUA, crede că inspecţiile DSV sunt o făcătură. „Lucrez de zece ani cu peştele şi vă spun că este o făcătură. Importul a fost avizat de firma din America, în port, unde a acostat vaporul cu transportul, există un medic veterinar care a constatat că peştele este sănătos. Eu vă spun că acest parazit pe care l-au descoperit ei nu poate dăuna sănătăţii oamenilor. În Comunitatea Europeană sunt admişi paraziţi în viscere. Este o situaţie artificial creată, pentru ca unele firme să urce şi altele să coboare“, a declarat Gheorghe Grumăzescu, directorul GIDACOM.

Potrivit unei note a Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) trimise direcţiilor din întreaga ţară, „operatorii din domeniul alimentar trebuie să se asigure că peştele şi produsele din pescuit au fost supuse, înaintea introducerii pe piaţă, unui control vizual, în vederea detectării prezenţei paraziţilor vizibili. Operatorii nu trebuie să introducă pe piaţă peşte şi produse din pescuit pentru consum uman care sunt infestate cu paraziţi“, se arată în nota ANSVSA.

 

Ce face parazitul Anisakis

Anisakis marina este un vierme ce infestează multe specii de peşte marin, fiind preluat de la crustaceele pe care le consumă din zooplancton. Parazitul se poate transmite la om prin consumul de peşte crud sau insuficient preparat. Simptomele infestării sunt: dureri gastrice şi intestinale severe, vomă şi diaree, fiind deseori greşit diagnosticat ca ulcer sau apendicită, potrivit medicului Paul Adamescu, directorul DSV Mehedinţi. Acesta a recomandat populaţiei să evite consumul de peşte crud, iar prepararea să se facă pentru cel puţin cinci minute la 60 de grade Celsius, deoarece marinarea sau afumarea nu distrug parazitul.

"Nimeni nu mănâncă intestinele peştelui. Dacă acest parazit ieşea în carne atunci era o problemă şi trebuia distrus. Peştii oceanici cu asta se hrănesc. Noi am cumpărat peştele de la firma GIDACOM din Iaşi, iar ei ne-au pus la dispoziţie toate certificatele de calitate şi de sănătate. Dacă e cazul, vom retrage tot macroul de pe piaţă“.

Emil Corâci, directorul general al Remia CraiovaComenteaza acum

5 Comentarii

 1. ANIROS said:

  articolul este foarte adevarat si oamenii ar trebui sa tina cont de el. socrul sorei mele din comuna Cetate jud. Dolj este in coma din cauza faptului ca a consumat astfel de peste.faptul nca nu au fost victime nu este adevarat!!!!!!
  Diag nosticul pus de medici luni seara,pe data de n01.04.2008 la ora 22.00 este de ENTERITA NECROZANTA!!!

 2. ANIROS said:

  OM DE UN PROFESIONALISM DESAVARSIT , CHIRURGUL PROF.UNIV.DR.ION GEORGESCU , A FACUT TOT CE A FOST OMENESTE POSIBIL SA-L SALVEZE .II MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU DEVOTAMENTUL SI DARUIREA PROFESIONALA!
  I S-A TAIAT 1.20M DIN INTESTINUL SUBTIRE,DAR ACEASTA BACTERIE A EVOLUAT SI I-A NECROZAT IN CONTINUARE INTESTINUL.
  STIU CA ESTE GREU DE CREZUT PENTRU MULTI DINTRE NOI.NICI MIE NU MI-A VENIT SA CRED CA DIN PESTE POTI MURI ,DAR ASTA ESTE ADEVARUL!!
  AM SPUS TUTUROR APROPIATILOR SI CHIAR SI CELOR MAI PUTIN APROPIATI DE ACEST CAZ.
  SA FIE FOARTE ATENTI CE PESTE CUMPARA (DACA VOR M AI CUMPARA PESTE CONGELAT).
  MI SE PERE STUPID CA UN OM CARE ERA PERFECT SANATOS SA MOARA DIN ASA CEVA.
  NU STIU DACA BACTERIA ESTE ACEEASI CU CEA DIN LOTUL RETRAS, DAR ….CRED CA NICI NU CONTEAZA NUMELE EI.CERT ESTE CA DIN PESTE CONGELAT OMUL ESTE PE MOARTE.NUMELE BACTERIEI NICI NU MAI CONTEAZA.!!

 3. nitu said:

  eu locuiesc in america si vad cum se curata pesti de acest vermisor. trebuie sa puneti pestele sub un filtru cu lumina, lumina patrunde prin peste si se observa puncte albe care sint vermisori, se ia un ac ca cel de siringa ceva cu gaura mai mare care este atasat la un furtun de vacum cu un robinet de deschidere, se intoduce acul la ace punct albu, se deschide vacumul este absorbit acel punct albu care este vermisor, si aceasta operatie se face pina nu mai se vad puncte albe. deci dl. olteni pestele nu este infectat, dar daca cumparati peste si vreti sigursa nu mai aibe aceste impuritati cumparati aparatele necesare care curata aceste delici. eu am vazut acesta la cantina restaurat la un colegiu unde studenti sevesc masa. Am discutat cu prieteni american de acest procedeu de curatire (sa fiu sincer eu nu am stiut acest lucru) la care ei meau spus; pestele care are asa ceva este foarte bun, este delicios.

Alte stiri

20 ianuarie 2019

Zborul Wizz Air Craiova-Milano are o întârziere de 8 ore

Un craiovean ne-a sesizat la redacție ca zborul Wizz Air Craiova-Milano (Bergamo) are o întârziere de opt ore. Până în jurul orei 20:30 aeronava în care urmează sa se îmbarce craiovenii care merg către Milano încă nu aterizare pe Aeroportul

Sumarul ediției de sâmbătă, 5 aprilie 2008

Actualitate

» Berceanu: Camera de Comerţ, condusă de comunişti
» Culmea tupeului, cu facturile CEZ
» Dinel s-a bătut cu PSD pentru şefia CCIO
» 68 de ani de la bombardamentele americane
» Băsescu, invitat la Kremlin
» Ucraina, între NATO şi Rusia

Local

» Misiunea lui Sabin Bălaşa
» Scurte stiri
» Cartea de weekend
» Punte din metal pentru traversarea Pieţei Prefecturii
» Practică universitară pe banii UE
» Carnavalul aerociudaţilor în Parâng
» Din nou printre craioveni
» Scurte ştiri
» Încă un elev în spital
» Tâlhăriţi de o bandă de romi
» Sebastian Rullí dă filmul pe teatru
» Războiu’ lu’ peşte

Gorj

» Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită şi la Târgu Jiu

Sport

» LPS Trişcu are doi reprezentanţi în finală
» SCM şi DWAR înfruntă echipe bănăţene
» Pătraşcu promite spectacol
» Meci decisiv pentru Energia Pandurii
» Vâlcenii au nevoie de o minune
» Victorie pentru barem
» FC Drobeta, în căutarea revanşei
» Începe cursa de urmărire
» Rezultate, programe
» Pandurii vor să ia un punct la Cluj
» Suporterii i-au încurajat pe alb-albaştri la antrenamente
» Napoli vrea să urce în clasament
» Meci fără sare şi piper

Bani & Afaceri

» Dacia a reluat producţia

Sanatate

» Nicolăescu promite medicilor salarizare după performanţe

Magazin

» Bucătăria de weekend
» Fereşte-te de radar
» Bine de ştiut
» Picătura de cunoaştere
» La sală, în pas cu moda
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Frumuseţea vine din lumea animală
» Machiaj în câteva minute
» Ia te uită
» Scurte ştiri
» Nomofobia – teama de a rămâne fără telefonul mobil
» Roboţi celebri din filme
» Coloană sonoră pentru amintiri

Opinii

» Gaiţele geostrategice
» O întâlnire inutilă

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads