12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntâlnire Bush-Băsescu, la Neptun

Întâlnire Bush-Băsescu, la Neptun

Printre subiectele discutate s-au aflat extinderea NATO, participarea Alianţei la misiunea din Afganistan, precum şi relaţia cu Federaţia Rusă.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său american, George W. Bush, au avut ieri o întrunire bilaterală, în prezenţa delegaţiilor română şi americană, la vila Nufărul de la Neptun. Din delegaţia română au făcut parte ministrul apărării, Theodor Meleşcanu, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, consilierul prezidenţial, Anca Ilinoiu, ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriţă, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Victor Micula, şi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan. Delegaţia americană a fost compusă din secretarul de stat Condoleezza Rice, şeful de cabinet al Casei Albe, Joshua Bolten, consilierul de securitate naţională, Stephen Hadley, subsecretarul de stat, Daniel Fried, ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, directorul pentru comunicare al Casei Albe, Kevin Sullivan, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dana Perino, şi adjunctul consilierului prezidenţial, Judith Ansley.

După o plimbare pe malul Mării Negre, ce a succedat întâlnirii oficiale, cei doi şefi de stat au susţinut împreună o conferinţă de presă, pe plaja de la Neptun.

 

Băsescu – „lider vizionar“

 

Statele Unite înţeleg importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi vor contribui la stabilirea încrederii în această zonă, a declarat preşedintele american în conferinţa de presă, menţionând că va ţine cont de sfatul preşedintelui României privind regiunea Mării Negre, a cărei importanţă acesta o înţelege ca profesionist, dar şi ca politician.

„Noi trebuie să contribuim la stabilirea încrederii pentru zona Mării Neagre, ca un mijloc de a-i ajuta pe dânsul (pe preşedintele Băsescu – n.r.) şi pe alţi lideri vizionari să pună în valoare potenţialul regiunii. Mai avem de lucru la problemele de securitate la nivel regional. Mulţi cred că se poate face în această zonă trafic de persoane, de droguri şi de aceea avem nevoie de o strategie globală pentru a aborda această problemă“, a spus Bush.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a precizat că atenţia trebuie îndreptată spre combaterea riscurilor din regiunea Mării Negre. „Obiectivul nostru, pe care aliaţii României şi l-au însuşit, este ca această zonă să devină sigură. Nimeni nu-şi poate crea certitudini în ceea ce priveşte viitorul, dacă securitatea nu e garantată“, a spus şeful statului. Băsescu a adăugat că zona Mării Negre va rămâne un obiectiv major al politicii externe a României.

 

Victoria, unica variantă în Afganistan

 

Bush şi Băsescu au ajuns la o înţelegere pe tema misiunii din Afganistan. George W. Bush a anunţat că SUA vor trimite 3.500 de puşcaşi marini în Afganistan şi a spus că aliaţii trebuie să împartă judicios povara participării, pentru ca succesul să fie asigurat. La rândul său, Traian Băsescu a menţionat că NATO nu are altă variantă pentru Afganistan decât victoria.

„Trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a avea succes. Pentru a reuşi în Afganistan, trebuie să garantăm dezvoltarea economică, democratică, dezvoltarea securităţii din această ţară şi trebuie să eliminăm şi riscurile care provin din această regiune. Dacă îi lăsăm pe terorişti să acţioneze liber, vor veni în Europa şi în SUA. Trebuie să învingem, trebuie să obţinem victoria în Afganistan“, a declarat Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII