12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsilierii judeţeni, turişti pe bani publici

Consilierii judeţeni, turişti pe bani publici

Aleşii judeţului au bătut recordul la deplasări externe în 2007. Pe sfârşit de mandat, consilierii au transformat bugetul consiliului judeţean în fond de vacanţă, din care s-au înfruptat ca din propriul buzunar.

Fie că au fost la cursuri de perfecţionare pentru aleşi, devenite obligatorii prin lege, fie că au făcut figuraţie la întâlnirile organizate în diferite oraşe europene în cadrul Adunării Regiunilor Europene (ARE), consilierii au găsit mereu motive să cheltuiască banii de la bugetul public pentru o excursie în străinătate. Au început „timid“ în 2005, cu deplasări în străinătate în valoare de 80.000 de lei. Franţa, Italia, Belgia sau Marea Britanie sunt numai câteva dintre destinaţiile preferate de aleşii locali, care au ajuns în patru ani de mandat să vadă toată Europa pe banii contribuabililor doljeni. „Agenţia de turism“ de la CJ a funcţionat ca unsă şi în 2006, când pentru deplasările externe ale membrilor administraţiei, dar şi ale angajaţilor instituţiei din buzunarul Doljului a fost scoasă suma de 200.000 de lei.

 

Deplasările la dublu, pe final de mandat

 

Dacă ar fi să ne luăm după numărul cursurilor de specializare urmate de consilieri în 2007, iniţiativele propuse de aceştia în domeniu ar fi trebuit să curgă cu nemiluita. Să nu ne entuziasmăm degeaba. Nu numai că aleşii nu au venit cu nici o iniţiativă în acest sens (sau în altele!), dar la şedinţele de consiliu despre voiajele în străinătate şi scopul acestora, aleşii cu pricina nu au scos nici o vorbă. Să vedem şi date concrete. Situaţia deplasărilor externe făcute de consilieri evidenţiază faptul că, în 2007, unii dintre aceştia au avut parte de câte două excursii în Europa. Este cazul consilierilor Ştefan Bratu, Ionel Pană, Ştefan Croitoru, Alina Tănăsescu, Lili Schutz, Ileana Şerban sau Corneliu Sabetay, toţi specializându-se anul trecut pe atragerea şi gestionarea fondurilor europene, dar şi participând la şedinţele ARE. În total, pentru cele 38 de deplasări externe ale aleşilor, CJ a plătit de la buget peste 170.000 de lei.

 

Bratu: Eu am audiat şi am susţinut

 

Curioşi să aflăm ce a învăţat de la o întâlnire ARE, cu subiectul „Egalitatea de şanse“, ce a avut loc în Belgia, la Bruxelles, anul trecut, l-am contactat telefonic pe consilierul Ştefan Bratu. Acesta a recunoscut că, dat fiind faptul că s-a simţit în minoritate, „a audiat şi susţinut“ tot ce s-a spus la respectiva şedinţă. „A fost o întâlnire în care s-au susţinut referate. Am fost câţiva bărbaţi, 80% au fost doamne care au prezentat referate cu situaţia femeilor din ţara lor. Eu le-am audiat şi le-am susţinut. Am spus: «Domn’e, sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie promovate femeile, dar pe competenţă!»“, a precizat Bratu. Nu uitaţi că pentru datul din cap, perfecţionat cu succes de alesul judeţean trei zile la şedinţa ARE, din 2007, dumneavoastră, doljenii, aţi contribuit cu 2.695 de lei reprezentând transport, cazare şi diurnă.

 

Diaconeasa nu-şi aduce aminte ce a făcut în străinătate

 

Ca să ne convingem că nu e vreo întâmplare faptul că deplasările externe ale consilierilor nu se soldează cu nici un beneficiu pentru cetăţeni, am vorbit şi cu Marin Diaconeasa, membru în cadrul aceluiaşi consiliu. Diaconeasa a fost anul trecut în Italia, tot la o întâlnire ARE, din care nu şi-a mai amintit mare lucru. „Credeţi că eu mai ţin minte ce am discutat acum un an acolo?! Căutaţi raportul, că eu, de câte ori am fost în străinătate, am depus raport şi au fost apreciate ca bine documentate. S-au discutat probleme de dezvoltare rurală, agricultură multifuncţională, conservarea parcurilor naturale. Am văzut că foarte mulţi colegi au răspuns evaziv. Eu nu vreau să răspund aşa, dar nu îmi mai aduc bine aminte despre ce s-a discutat. Dacă mă întrebaţi la o săptămână după ce m-am întors, vă vorbeam o jumătate de oră fără să mă opresc. Am fost acuzaţi că ne ducem acolo ca turişti. Eu nu cred că e chiar aşa. Am fost acolo, am văzut multe lucruri, dar e greu să le pui în aplicare imediat“, a declarat consilierul.

Daţi-ne voie, domnule consilier, să ne îndoim de faptul că voiajul dumneavoastră în străinătate va avea vreodată ecou în activitatea pe care o desfăşuraţi în consiliu şi implicit asupra doljenilor, dat fiind faptul că este nevoie să vă recitiţi raportul „bine documentat“, ca să vă aduceţi aminte despre ce a fost vorba.

 

9.500 de lei pentru perfecţionarea în administraţie a secretarului Barbărasă

 

Nu poate să rămână nemenţionat alt aspect care a reieşit din datele publice puse la dispoziţie de consiliul judeţean, referitor la cursurile urmate de angajaţii instituţiei în străinătate.

Deşi majoritatea funcţionarilor publici care au plecat în afara ţării la întâlniri, târguri sau cursuri nu au cheltuit în medie mai mult de 4.000 de lei, pentru perfecţionarea secretarului judeţului Gheorghe Barbărasă s-au cheltuit, în 2007, 11.600 de lei într-o singură deplasare. Numai pentru taxa de şcolarizare la cursul „Reforma administraţiei publice în contextul Uniunii Europene“, care a avut loc în Italia, la Roma, anul trecut, CJ Dolj a plătit aproape 9.500 de lei. În cazul funcţionarilor din cadrul administraţiei judeţene au fost cheltuite anul trecut peste 70.000 de lei pentru deplasări externe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS